Πώς να αλλάξεις τη διατροφή σου (και τη ζωή σου)

Γιατί

Εάν εύχεσαι συχνά η ΖΩΗ σου να ήταν διαφορετική, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος/η να αλλάξεις πρώτιστα τη ΔΙΑΤΡΟΦΗ σου.

«Μα τι σχέση έχει βρε Σπάρτακε η διατροφή μου;» ακούω καθημερινά να μου λένε διάφοροι.

Έ λοιπόν η διατροφή σου όχι απλώς έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σου, αλλά αποτελεί και τον σπουδαιότερο και καθοριστικότερο παράγοντα.

Σε αυτό το σημείο του άρθρου ήρθε η ώρα να μάθεις ότι δεν είσαι απλώς αυτό που τρως, αλλά είσαι ακριβώς και μια αντανάκλαση των εξής:

• Είσαι αυτό που αναπνέεις
• Είσαι αυτό που τρως
• Είσαι αυτό που πίνεις
• Είσαι αυτό που σκέφτεσαι
• Είσαι αυτό που αισθάνεσαι
• Είσαι αυτό που εκφράζεις (λες)
• Είσαι αυτό που πράττεις (κάνεις)

Αυτοί λοιπόν οι 7 παράγοντες συνθέτουν εν μέρει την προσωπικότητα σου. Η προσωπικότητα σου είναι αυτή που καθρεφτίζεται στην καθημερινή σου ζωή.

Είσαι ευχαριστημένος/η από την τωρινή ζωή σου; Εάν η απάντηση σου είναι αρνητική, τότε έμαθες την αιτία!
Όπως φαντάζομαι να κατάλαβες, η διατροφή αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στην έκβαση της ζωής σου, καθώς είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να αλλάξεις άμεσα. Αυτή η στιγμιαία (το εύχομαι ολόψυχα) αλλαγή σου θα σε ανταμείψει με πλουσιοπάροχα ορατά αποτελέσματα με πιο σημαντικό βέβαια όφελος την μονάκριβη ΥΓΕΙΑ σου.

Πως

Αφού έμαθες το ΓΙΑΤΙ η ζωή σου «δεν πάει κατ’ ευχήν», θα πρέπει να σε βοηθήσω στο Πως θα ξεκινήσεις.

Είπαμε. Πρώτα από τα εύκολα και τα απλά. Δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσεις με τη διατροφή σου.

Τα πάντα θέλουν τρόπο. Εδώ όμως θα χρειαστείς και κόπο. Άς ξεκινήσουμε…

Υπάρχουν διάφορα στάδια – σκαλοπάτια στη σύγχρονη διατροφή. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω σχήμα που έχω ονομάσει «Διατροφικό Βουνό» και ύστερα επέλεξε συνειδητά σε ποιο ακριβώς σκαλοπάτι βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή.

331

Με γνώμονα και μοναδικό σημείο εκκίνησης την τωρινή διατροφική σου θέση (σκαλοπάτι) θα πρέπει να κινηθείς προσεχτικά προς το επόμενο διαδοχικό εξελεγκτικό διατροφικό σκαλοπάτι.

Μην βιάζεσαι να ανέβεις δύο – δύο ή τρία – τρία τα σκαλοπάτια. Θα «λαχανιάσεις», καθώς τα έντονα αποτοξινωτικά συμπτώματα που θα ακολουθήσουν δεν θα μπορέσεις να τα ερμηνεύσεις σωστά, με συνέπεια την απογοήτευση, το φόβο και τελικό αποτέλεσμα την παραίτηση.

Μείνε στο «σκαλοπάτι» σου όσο νιώθεις ευχάριστα, υγιής και πάνω από όλα διατροφικά καλυμμένος. Για πόσο καιρό; Εξαρτάται από εσένα. Μπορεί 3 μήνες. Μπορεί 6 – 12 μήνες. 2 με 5 χρόνια. Ίσως και εφ’ όρου ζωής.

Εάν πραγματικά θεωρείς ότι ευχή και επιθυμία σου είναι να φτάσεις στα άκρα και να βιώσεις στο έπακρον την μέγιστη ανθρώπινη πνευματική εξέλιξη, τότε το βλέμμα σου θα πρέπει να ατενίζει ψηλά. Πολύ ψηλά. Στην κορυφή του «Διατροφικού Βουνού». Εκεί που πολλοί ονειρεύονται να φτάσουν και που λίγοι δυστυχώς απολαμβάνουν.

Όταν ξεκινάς από τους πρόποδες του «Διατροφικού Βουνού» είσαι υποχρεωμένος να ανεβαίνεις μόνο. Η ανάπαυση σε οποιοδήποτε σκαλοπάτι βοηθάει μεν «να πάρεις τις ανάσες σου» και να απολαύσεις τους κόπους σου, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά καθώς παραμονεύει συνεχώς ο κίνδυνος να ξανακατρακυλήσεις στα χαμηλά «σκαλοπάτια».

Όταν πλησιάσεις την κορυφή του «Διατροφικού Βουνού» θα νιώσεις έτσι όπως δεν ένιωσες ποτέ στη ζωή σου. Θα είσαι ένας νέος και διαφορετικός άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα της ζωής σου. Θα πρέπει να το βιώσεις αυτό για να με «νιώσεις».

Στην κορυφή όμως… Άχ στην κορυφή. Ο αέρας εδώ ψηλά είναι διαφορετικός. Το βλέμμα σου ατενίζει πάνω από τα σύννεφα. Πλέον δεν είσαι μόνο σώμα. Είσαι…

Τώρα πλέον δεν μπορείς να επιστρέψεις πίσω. Δεν θέλεις να κατέβεις πάλι στα χαμηλά και στους πρόποδες του βουνού. Μπορείς να ανεβοκατεβαίνεις ένα ή δύο (το πολύ) σκαλοπάτια γιατί το απαιτούν οι περιστάσεις. Ποτέ όμως δεν θα «ξανακατρακυλήσεις»

Όταν φτάσεις ψηλά θα σταματήσεις πλέον να ζητάς βοήθεια σε θέματα διατροφής από άλλους. Το μόνο που θα επιθυμείς, θα είναι η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ σου να βοηθήσεις τους πρώην συνοδοιπόρους «ορειβάτες» σου.

Βοηθώντας τους άλλους και ΜΟΝΟ με το ζωντανό παράδειγμα σου, θα δικαιούσαι να παραμείνεις για μεγαλύτερο διάστημα στην κορυφή.

Ξεκίνα λοιπόν από Σήμερα. Από Τώρα εάν είναι εφικτό. Από όποιο διατροφικό σκαλοπάτι βρίσκεσαι. Με υπομονή, επιμονή και γνώση θα ανέβεις. Δεν έχει σημασία πότε θα φτάσεις στην κορυφή του «Διατροφικού Βουνού».

Γιατί απλούστατα ένα βουνό μπορεί να έχει και μικρότερες κορυφές οι οποίες μπορεί να σου αρκούν.

Κάνε ότι καλύτερο μπορείς. Κέρδος μέγιστο σε περιμένει. Η αλλαγή της διατροφής σου είναι από μόνη της η μεγαλύτερη ελπίδα για την αφύπνιση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ειδικά εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Ήμασταν κάποτε ο υγιέστερος λαός. Ας ξαναγίνουμε.

 

«Για να αλλάξεις ριζικά τη διατροφή σου,θα χρειαστεί είτε να εμπνευστείς είτε να απογοητευτείς»
(για να παραφράσω το quote του Antony Robbins)

 

*Εύχομαι το άρθρο αυτό να σε ενέπνευσε και να αλλάξεις τη διατροφή σου πριν σε «συναντήσει» η απογοήτευση!

 Σπάρτακος ο Εκπαιδευτής