Μεταπροπονητικό Ρόφημα Οκτωβρίου

Είτε είσαι αθλούμενος που γυμνάζεται με αποκλειστικό σκοπό την υγεία, είτε είσαι αθλητής που συμμετέχει σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό ανταγωνιστικό επίπεδο, οφείλεις να προσέχεις και τη διατροφή σου. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για άμεση αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου, με σαφή αποτέλεσμα στην ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση μετά από οποιοδήποτε είδος έντονης άσκησης, είναι η λήψη μεταπροπονητικού ροφήματος.

Το μεταπροπονητικό ρόφημα θα πρέπει να λαμβάνεται για όσους έχουν ήδη το ιδανικό, επιθυμητό σωματικό βάρος, μέσα στα πρώτα 30 - 60 λεπτά μετά το τέλος της αθλητικής επιβάρυνσης. Σε αυτή την περίπτωση το ρόφημα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα 2 πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και πρωτεΐνη) στην ιδανική αναλογία 2:1 (διπλάσιοι υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες). Αυτή η αναλογία εξαρτάται άμεσα από το εκάστοτε φυσιολογικό - ιδανικό σωματικό σας βάρος, π.χ.: Εάν είσαι άντρας με σωματικό βάρος 80kg, τότε χρειάζεσαι τόσους υδατάνθρακες όσα και τα κιλά του βάρους σου (80kg = 80 γραμμάρια υδατάνθρακες). Με βάση την ιδανική αναλογία 2:1, το μεταπροπονητικό σου ρόφημα θα πρέπει να περιλαμβάνει 80 γραμμάρια υδατάνθρακες και 40 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Εάν είσαι γυναίκα με σωματικό βάρος 55kg, τότε το ρόφημα σου θα πρέπει να περιλαμβάνει 55 γραμμάρια υδατάνθρακες και 28 γραμμάρια πρωτεΐνη. Όλα τα παραπάνω ισχύουν όπως προανέφερα, για όσους είναι κανονικού σωματικού βάρους.

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, θα πρότεινα τη λήψη μεταπροπονητικού ροφήματος σπάνια και σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Έτσι, θα καταφέρετε να κρατήσετε την αυξητική σας ορμόνη ψηλά, την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα και το μεταβολικό σας ρυθμό αυξημένο.

Εάν αποφασίσετε να ενδώσετε στο μεταπροπονητικό σας ρόφημα, τότε να θυμάστε ότι η ιδανική αναλογία υδατανθράκων - πρωτεϊνών για την περίπτωση σας είναι 1:1 ή 1/2 -1.

Το μεταπροπονητικό ρόφημα σας κατατάσσει αυτόματα στην ελίτ του παγκόσμιου πληθυσμού που αθλείται συστηματικά (1%) και γνωρίζει πως να επιτυγχάνει το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα μέσα από την υγιεινή καθημερινή φροντίδα του σώματος.

Το ρόφημα που ακολουθεί αποτελεί μια δική μου ενδεικτική επιλογή - πρόταση για όσους δεν έχουν ιδιαίτερες προπονητικές απαιτήσεις.

Προσωπικά, σπάνια πλέον μετράω και υπολογίζω θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, κλπ, καθώς κουράστηκα να είμαι «τέλειος». Εάν δεν καλύπτεστε με τα πενιχρά γραμμάρια πρωτεΐνης του προτεινόμενου ροφήματος, τότε συνιστώ την πρόσθετη λήψη (μέσα στο χυμό) κάποιας φυτικής πρωτεΐνης σε μορφή συμπληρώματος (σκόνη). Οι καλύτερες πηγές με σειρά αποτελεσματικότητας είναι οι εξής:

1) Πρωτεΐνη κάνναβης (Hemp protein)
2) Πρωτεΐνη αρακά (Pea protein)
3) Πρωτεΐνη ρυζιού (Rice protein)

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

3 Ρόδια
2 Μήλα
10γρ. Τζίντζερ
20γρ. Κριθαρόχορτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Περάστε στον αποχυμωτή όλα τα συστατικά.
Αφαιρέστε τον επιφανειακό αφρό (με ένα κουτάλι).
Ρίξτε το χυμό σε ένα μπλέντερ και προσθέστε το κριθαρόχορτο σε σκόνη. Το ρόφημα είναι έτοιμο...

Απολαύστε!!!

Το μεταπροπονητικό Ρόφημα Οκτωβρίου προσφέρει τα εξής:

Θερμίδες: 486,5 kcal
Πρωτεΐνη: 6,4 γρ.
Υδατάνθρακες: 106 γρ.
Λίπος: 4,1 γρ.

Και πολλά ακόμη...

Σπάρτακος ο Εκπαιδευτής!