Λάθη

Μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτε δεν κάνει λάθη.
ΡΟΥΖΒΕΛΤ

ΛΑΘΗ. Είναι κακό, να κάνεις λάθη; Αν ρωτούσαμε έναν βαθύ γνώστη της ψυχολογίας, θα μας απαντούσε: «... και ναι, και όχι!». Και αυτή θα ήταν η πιο ορθή απάντηση.

Λάθη κάνει ο άνθρωπος, παντού και πάντα. Και όλοι οι μεγάλοι άντρες της ιστορίας έχουν κάνει λάθη. Στην ίδια τη Βίβλο βλέπουμε ότι ο Μωυσής, ο Αβραάμ, ο Δαβίδ και πολλοί άλλοι, έκαναν λάθη και ζητούσαν ύστερα συγχώρεση από τον Θεό.

Όταν ο αμόρφωτος και περιορισμένου πνεύματος κόσμος μάθει πως ένα ανώτερο πνεύμα έσφαλε, θα προτρέξει να κατακρίνει. Θα ισχυριστεί ότι δεν έπρεπε να είχε γίνει το συγκεκριμένο λάθος.

Όμως, το σφάλλειν είναι ανθρώπινο. Και κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κατακρίνει εκείνον που έκανε ένα μικρό ή μεγάλο λάθος.

Ποοι είναι εκείνοι που κάνουν λάθη; Λάθη κάνουν μόνο όσοι δημιουργούν, ενώ δεν μπορούν να κάνουν λάθη εκείνοι που δεν κάνουν τίποτε. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Γιατί πως είναι δυνατόν να σφάλει εκείνος που δεν κάνει τίποτε; Τι λάθος μπορεί να κάνει; Πως είναι δυνατόν να κερδίσει εκείνος που δεν κάνει λάθη;

Τα σφάλματα πρέπει να ενισχύουν την πείρα σας. Πρέπει να μαθαίνετε απ' αυτά, ποια στάση θα τηρήσετε σε παρόμοιες μελλοντικές περιστάσεις. Από τα σφάλματα πρέπει να βγάζετε διδάγματα που θα σας ωφελήσουν στη ζωή.

Τα λάθη είναι, λοιπόν, καλά, αρκεί να μάθουμε να κερδίζουμε απ' αυτά. Εκτός αυτού, εκείνος που θέλει να πετύχει δεν πρέπει να φοβάται να σταματά τις προσπάθειες του. Πρέπει να τολμά να κάνει κάτι, έστω και λανθασμένο. Το κακό δεν βρίσκεται στα λάθη, αλλά στον φόβο και στην οκνηρία. Απ' αυτό το λανθασμένο κάτι που θα κάνετε, μπορείτε να κερδίσετε αρκετά, να ωφεληθείτε.

ΜΠΟΡΕΙΣ, Αντώνιος Πισσάνος, Εκδόσεις ΜΑΚΡΗ