Την άνοιξη του 1993, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Folk Medicine Journal” ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο από τον Ούγγρο ιατρό Dr. Alexander Ferenczi.
O Dr. Ferenczi που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, ως εργαζόμενος στο περιφερειακό νοσοκομείο Csoma τη δεκαετία 1950-60 διαπίστωσε ότι τα ωμά παντζάρια σε μορφή σαλάτας, φρέσκου χυμού και σε μορφή σκόνης χυμού, παρείχαν ισχυρή χημειοπροστασία σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν υπό την επίβλεψή του.
Υπέθεσε με την εμπειρία του εκείνη την εποχή ότι η θεραπευτική δράση των βολβών παντζαριών οφείλεται πιθανότατα στη χρωστική κόκκινη ουσία τους.
Σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, γνωρίζουμε ότι η «κόκκινη ουσία» είναι οι βεταΐνες (betaines), μορφές αμινοξέων με κυριότερες τις βετακυανίνες (betacyanins) και τις βεταξανθίνες (betaxanthins).
Οι βεταΐνες σύμφωνα με διάφορους χημικούς τροφίμων, συναντώνται κύρια στον βολβό παντζαριού ως θειούχα σάκχαρα.
Οι θειούχες αυτές ενώσεις που συναντώνται σε ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινο-άσπρο λάχανο, λαχανίδα (κέιλ), λαχανάκια Βρυξελλών, ρεπάνια, κινέζικο λάχανο και ρόκα καθώς επίσης και στα σύκα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, έχουν αποδειχτεί ότι συμβάλουν στην προστασία και στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου (3000+ δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες).
Οφείλω να αναφέρω την εντυπωσιακή προσέγγιση του Dr. Alexander Ferenczi σε διάφορες μορφές καρκίνου καθώς συνέβαλε στη θεραπεία εκατοντάδων καρκινοπαθών με τη «συνταγογράφηση» χυμού από ωμούς βολβούς παντζαριών.
Σχετικές έρευνες της εποχής σε πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε χυμός παντζαριού αφού προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί με κακοήθεις όγκους, αναφέρουν ότι απαλλάχτηκαν από τον καρκίνο και κατάφεραν να ζήσουν 20% περισσότερο από αυτά της πειραματικής ομάδας που δεν έπιναν χυμό παντζαριού.
Ο Ούγγρος ιατρός παρατήρησε ότι ενώ αρκετοί ασθενείς κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη του καρκίνου, εντούτοις μερικοί εγκατέλειψαν τον χυμό παντζαριού λόγω της δυνατής «γήινης» γεύσης του.
Η πόση του χυμού παντζαριού ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και απέχθεια καθώς είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτικός για το επιβαρυμένο συκώτι των καρκινοπαθών. Για αυτό και ο Dr. Ferenczi συνιστούσε να αραιώνεται ο φρέσκος χυμός με ισόποση ποσότητα νερού (50% χυμός-50% νερό).
Στο άρθρο αυτό, ο Ούγγρος ιατρός αναφέρει μια χαρακτηριστική περίπτωση ασθενή με προχωρημένο καρκίνο στους πνεύμονες εξαιτίας του χρόνιου καπνίσματος.
Με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εμπύρετος και φανερά καταβεβλημένος από την απώλεια πολλών κιλών, ο καρκινοπαθής εισήχθη ως επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο με επιβλέπων ιατρό τον Dr. Ferenczi.
Με τη χορήγηση της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής και την παράλληλη αυστηρή διατροφή που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ωμές σαλάτες από βολβούς παντζαριών περασμένες στον τρίφτη, συμπλήρωμα σιδήρου σε μορφή ταμπλέτας και αρκετή ποσότητα φρέσκου χυμού παντζαριού αραιωμένο με νερό, κατόρθωσε να ανακάμψει και να δυναμώσει ώστε να επιστρέψει στο σπίτι του θεραπευμένος ως «αναστημένος Λάζαρος».
Δυστυχώς, η ιστορία αυτή δεν είχε ευχάριστο τέλος καθώς όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των αμετανόητων ασθενών, ο καρκίνος επέστρεψε δριμύτερος μετά την επαναφορά του «Λάζαρου» στον πρώιμο «αμαρτωλό» βίο με τη συνήθεια του καπνίσματος και της σαβουροφαγίας…
Για άλλη μια φορά λοιπόν επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση:
«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» ή όπως αναφέρω πολύ συχνά…
«Η άγνοια συγχωρείται ενώ η αμέλεια τιμωρείται».
Το καλύτερο όμως της ιστορίας, το κράτησα στο τέλος για έκπληξη!
Πρόκειται για μια συνταγή αντικαρκινικού χυμού, στην οποία κατέληξα με την πολύχρονη εμπειρία μου και τη συστήνω ανεπιφύλακτα τόσο για την προστασία από τον καρκίνο (πρόληψη) όσο και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή/και ακτινοβολίες.
ΧΥΜΟΣ “Beat Cancer”
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 1/2λίτρο-500ml):
- 2 ωμοί Βολβοί Παντζαριών (βιολογικοί/μεγάλοι σε μέγεθος) ή 1 κ.σούπας σκόνη χυμού παντζαριού Quantacell67
- 6-8 ωμά Καρότα (βιολογικά/μεγάλα σε μέγεθος)
- 1/2 ματσάκι Μαϊντανού (περίπου 50-70γρ.)
- 2 σκελίδες Σκόρδου
- 1 Λεμόνι (χωρίς τη φλούδα)
- ρίζα Τζίντζερ (ποσότητα ίση με το μικρό δαχτυλάκι του χεριού)
- ρίζα Κουρκουμά (ποσότητα ίση με το μικρό δαχτυλάκι του χεριού)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αποχυμώστε διαδοχικά τα 7 προτεινόμενα συστατικά κατά προτίμηση σε αποχυμωτή αργής/ψυχρής σύνθλιψης
- Αφαιρέστε τον επιφανειακό αφρό του χυμού με ένα κουτάλι.
- Σουρώστε τον χυμό σε ανοξείδωτο σουρωτήρι.
- Προσθέστε στο μπλέντερ τον τελικό χυμό μαζί με 1κ. σούπας σκόνη Χυμού Σιταρόχορτου Quantacell67 και 1κ.γλυκού σκόνη Χλωρέλλα Quantacell67, για να ενισχύστε ακόμα περισσότερο τη δράση του αντικαρκινικού χυμού.
- Σερβίρετε σε γυάλινο ποτήρι και πιείτε τον χυμό με ανοξείδωτο καλαμάκι ή ακόμα καλύτερα γουλιά γουλιά με ένα κουτάλι σούπας για καλύτερη πέψη και αφομοίωση.
Όσοι καρκινοπαθείς «ανακατεύονται» με τη γεύση του φρέσκου χυμό παντζαριού, μπορούν να ωφεληθούν εξίσου, αντικαθιστώντας τον με τη σκόνη χυμού που είναι πιο εύχρηστη, βολική και κυρίως γευστική επιλογή για όλους.
Αναφέρομαι στον ωμό-αφυδατωμένο Χυμό Παντζαριού της Quantacell67 που παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής σύνθλιψης στην Αμερική και όχι στις φτηνές σκόνες της αγοράς που παρασκευάζονται κυρίως στην Κίνα από ολόκληρα αλεσμένα παντζάρια.
Τα κορυφαία σε ποιότητα προϊόντα της εταιρείας Quantacell67, μπορείς να τα βρεις αποκλειστικά εδώ:
Χυμός Παντζαριού Quantacell67: https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chymos-pantzariou-se-skoni/
Χυμός Σιταρόχορτου Quantacell67: https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chymos-sitarochortou-se-skoni/
Χλωρέλλα Quantacell67: https://www.quantacell67.eu/el/product/viologiki-chlorella-se-skoni/
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική