Αυτός ήταν ο ακριβής τίτλος ενός δημοσιεύματος της Βρετανικής εφημερίδας “Daily Mail”, που εντυπωσίασε τόσο τους αναγνώστες όσο και Άγγλους γιατρούς και αποτέλεσε την αφορμή για να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ της Αγγλίας από τα μπρόκολα!
Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα (μεταφρασμένο) και στο τέλος τα δικά μου σχόλια…
“Ένας καρκινοπαθής αποδίδει την ανάσχεση της νόσου, στο πρωινό του ποτήρι χυμού μπρόκολου.
Ο ισχυρισμός του κυρίου Ray Wiseman, προκάλεσε περισσότερες έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές δυνάμεις αυτού του λαχανικού.
Οι θεράποντες γιατροί, είπαν στον κ. Wiseman ότι δεν περίμεναν να επιβιώσει όταν του έκαναν τη διάγνωση πριν από 5 χρόνια.
Όμως οι μαγνητικές τομογραφίες, δείχνουν ότι ο καρκίνος του σταμάτησε να εξαπλώνεται, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ανάρρωσής του.
Ο παππούς, 79 ετών, αποδίδει την υγεία του στον χυμό μπρόκολου που του ετοιμάζει καθημερινά η σύζυγός του.
«Πράσινη μαγεία»: Ο Ray Wiseman με τη σύζυγό του Joan
Ο κ. Wiseman, ο οποίος ζει στο Braunstone Leicestershire, δήλωσε:
“Πίνω τον χυμό μπρόκολου κάθε μέρα. Ξέρω ότι μου κάνει καλό. Υποθέτω ότι το ίδιο θα συνέβαινε σε όλους”.
Η σύζυγός του Joan, 72 ετών, άρχισε να του δίνει τον χυμό μπρόκολου, όταν ένας οικογενειακός φίλος της μίλησε για τα θεραπευτικά οφέλη των πράσινων λαχανικών.
Για κάθε μισή δόση του μπουκαλιού (περίπου 200-250ml τελικού χυμού), η ηλικιωμένη σύζυγος συνδυάζει ένα κεφάλι μπρόκολο (περίπου 300-400γρ ωμό μπρόκολο), μαζί με μερικά μήλα και καρότα, για να βελτιώσει όπως ισχυρίζεται την όχι και τόσο ευχάριστη γεύση του μπρόκολου. Η ίδια δήλωσε στη συνέντευξη της εφημερίδας…
“Πιστεύουμε ότι η απίστευτη τύχη του συζύγου μου, οφείλεται στον χυμό μπρόκολου. Ελπίζω η εμπειρία μας, να βοηθήσει και άλλους καρκινοπαθείς. Ο χυμός είναι μια «ακαταστασία» για να τον παρασκευάσουμε, αλλά που με ευχαρίστηση πλέον καθαρίζουμε τον αποχυμωτή. Τώρα πια, ο σύζυγος πίνει τον χυμό μπρόκολου σαν δεύτερη φύση. ‘Αν κάποιος άλλος πάσχει από καρκίνο και δεν τα πηγαίνει πολύ καλά, θα μπορούσε να τον βοηθήσει”.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι Επιστήμονες από το Cancer Research UK, ζήτησαν τη συνταγή του χυμού από την διάσημη πλέον Βρετανίδα γιαγιά, για να μελετήσουν περαιτέρω τα οφέλη του μπρόκολου.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας συνεχίζει…
Πρόσφατες ιατρικές μελέτες, έχουν αναδείξει τις πιθανές αντικαρκινικές δυνάμεις του μπρόκολου.
Βρετανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων, διαπίστωσαν ότι στους άνδρες που έτρωγαν μία μερίδα μπρόκολου καθημερινά, είχαν μεταβληθεί τα πρότυπα γονιδιακής δραστηριότητας στον προστάτη τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι φυτοχημικές ουσίες του μπρόκολου, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2006, οι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, μπορούν να ενισχύσουν την επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν να γίνονται καρκινικά.
Εκπρόσωπος του Cancer Research UK δήλωσε: “Υπάρχουν πολλές έρευνες που επικεντρώνονται στο μπρόκολο και στις θεραπευτικές ιδιότητες που περιέχει αυτό το λαχανικό. Το μπρόκολο θα πρέπει να συνοδεύει μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αυτός ο τρόπος διατροφής, μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.
Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 10.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή της νόσου και προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ότι γυναίκες.
Και το άρθρο της εφημερίδας Daily Mail καταλήγει…
Το μπρόκολο ως μέλος της οικογένειας του λάχανου, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει ιδιότητες που ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίζει τους ιούς, τα βακτήρια και τον καρκίνο.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βράσιμο του μπρόκολου, μπορεί να μειώσει τις αντικαρκινικές του ενώσεις όμως το μαγείρεμα στον ατμό και στο φούρνο μικροκυμάτων μάλλον όχι.”
Τα δικά μου Σχόλια:
Η ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα ιστορία του συμπαθητικού 79 ετών Βρετανού παππούλη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το 2008. Λογικά και με δεδομένο ότι με την πάροδο 5 ετών από τη διάγνωση του καρκίνου, ο εκάστοτε ασθενής θεωρείται από την κλασική ιατρική ως θεραπευμένος (cancer free), o υπέργηρος 95 ετών – εφόσον ζει ακόμα σήμερα – εάν απεβίωσε στο ενδιάμεσο, θα απεβίωσε από γηρατειά ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η εφημερίδα και ο αρθρογράφος, θα παρακολουθούσαν «στενά» τον βίο και την εξέλιξη της υγείας του πρώην καρκινοπαθή καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο «καχύποπτες» θεωρούνται όλες οι εναλλακτικές θεραπείες και ότι όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία των γιατρών (δυστυχώς ακόμα και στην εποχή μας), η διατροφή δεν «παίζει κανένα ρόλο, τόσο σαν κύρια αιτία της ασθένειας όσο και σε μια ενδεχόμενη θεραπεία»!
Από την επαγγελματική εμπειρία μου, θεωρώ ως δεδομένο (παρόλο που δεν αναφέρεται) ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι ΔΕΝ βασίστηκε μόνο στον χυμό μπρόκολου για τη θεραπεία, αλλά ενδεχόμενα και σε πρόσθετα βοηθητικά μέσα όπως: ειδικά συμπληρώματα, πλήρη υγιεινή διατροφή, τεχνικές χαλάρωσης και σίγουρα το πιο σημαντικό όλων… τη διάθεση για να ΖΗΣΕΙ!
Ο καρκίνος είναι μια πολυσύνθετη, ύπουλη και πάρα πολύ ευφυής ασθένεια, η οποία δεν αντιμετωπίζεται απλά με μια «θαυματουργή» τροφή (οποιαδήποτε τροφή). Έχω αναφερθεί διεξοδικά στη σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου, σε σχετικό κεφάλαιο στο έντυπο βιβλίο «Ιστορίες Ζωής». Αρχικά, μια δημοσιογραφική συνέντευξη η οποία λογοκρίθηκε και που τελικά διασώθηκε…
Κλείνοντας ελπιδοφόρα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη ιστορία ΔΕΝ είναι η μοναδική στα χρονικά, απλά είναι τόσο σπάνιες όσο και οι λιγοστοί ασθενείς που έχουν το θάρρος και τη δύναμη να αναζητήσουν τη θεραπεία τους, καταφεύγοντας στην επιπρόσθετη βοήθεια της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Το Μπρόκολο θεωρείται επιστημονικά ως το κορυφαίο λαχανικό καθώς αποτελεί την πλουσιότερη πηγή της θαυματουργής ουσίας Σουλφοραφάνη. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι το εξής:
Η Σουλφοραφάνη προλαμβάνει την καρκινογένεση και έχει τη δυναμική να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και πιθανών μεταστάσεων.
Για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και για να αποτοξινώσουμε το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά κάποιο λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο (κόκκινο, άσπρο, κινέζικο), η λαχανίδα-kale και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα πρέπει να συνοδεύουν καθημερινά τουλάχιστον το ένα γεύμα και σε ποσότητα 250-350γρ. (η ατομική ημερήσια μερίδα).
Ακολουθώντας πιστά τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών-ερευνών σχετικά με την ιδανική πρόσληψη της σουλφοραφάνης, συνηθίζω να μαγειρεύω το μπρόκολο ΜΟΝΟ στον ατμό και ΜΟΝΟ για 6 λεπτά. Στη συνέχεια, το σερβίρω μαζί με κόκκινα ραπανάκια ή φρέσκια ρόκα ή σκόνη μουστάρδας καθώς ΜΟΝΟ έτσι ενεργοποιείται το ένζυμο μυροσινάση, το οποίο έχει καταστραφεί κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.
Θέλοντας να προστατευτώ ακόμα περισσότερο από το κληρονομικό – βεβαρυμμένο ιστορικό υγείας, φροντίζω (επιπρόσθετα) να πίνω καθημερινά 1 «σφηνάκι» Χυμό από Φύτρα Μπρόκολου “COME ALIVE”, το οποίο παράγεται ειδικά για την προσωπική μου εταιρεία Quantacell67.
Ο Χυμός από Φύτρα Μπρόκολου “COME ALIVE by Spartakos” είναι βιολογικός, ωμός-ανεπεξέργαστος, διατηρείται εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 4 μήνες, μεταφέρεται παντού στην τσέπη και το κάθε σφηνάκι κοστίζει μόλις 2,5 ευρώ!
Η ατομική συσκευασία-κασετίνα, περιλαμβάνει 28 σφηνάκια (μονοδόσεις) για προμήθεια 4 εβδομάδων και το κυριότερο, το κάθε σφηνάκι 40ml ισοδυναμεί σε θρεπτικά συστατικά με 1.5-2 κιλά ωμού-γέρικου μπρόκολου ή 70-100γρ. φρέσκα φύτρα μπρόκολου!
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα φύτρα μπρόκολου και ειδικά ο χυμός τους, περιέχουν 50-100 φορές περισσότερη ποσότητα Σουλφοραφάνης από το κοινό μπρόκολο που πωλείται στις λαϊκές και στα μανάβικα. Αυτό μεταφράζεται σε 50-100 περισσότερη προστασία από καρκίνο, αυτοάνοσα και αυτισμό.
Περισσότερες πληροφορίες και έρευνες για τα Φύτρα Μπρόκολου και τη θεραπευτική Σουλφοραφάνη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chymos-fytron-mprokoloy/
ΠΗΓΗ/ΑΝΑΦΟΡΑ
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1036857/Broccoli-juice-helps-patient-beat-bladder-cancer.
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.