Όταν καλούνται οι «ειδικοί» της διατροφής να εκφέρουν άποψη για το ποια είναι η καλύτερη τροφή για το ανθρώπινο είδος, επικρατεί κομφούζιο.
Ο καθένας έχει ακλόνητα επιχειρήματα και παρατάσσει ένα σωρό επιστημονικές έρευνες προσπαθώντας να ισχυροποιήσει την πεποίθησή του.
Οι απόψεις ποικίλουν και συνήθως είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε βαθμό που ένας αδαής ή κάποιος που θέλει να μάθει τι να τρώει προς όφελος της υγείας του, «τρελαίνεται» και δεν ξέρει ποιον και τι να πιστέψει.
Θέλετε ατράνταχτα παραδείγματα; Ορίστε μερικά:
- «Τα φρούτα είναι η καλύτερη τροφή», ισχυρίζονται οι καρποφρουτοφάγοι. «Όχι», λένε μερικοί «ειδήμονες». Γιατί ανεβάζουν το σάκχαρο, με συνέπεια η ινσουλίνη να προκαλεί λιπογένεση, σακχαρώδη διαβήτη, πρόωρη γήρανση και θρέψη των καρκινικών κυττάρων!!!
- «Τα δημητριακά και τα όσπρια είναι οι καλύτερες τροφές», ισχυρίζονται οι απανταχού φυτοφάγοι. «Όχι», λένε οι υποστηρικτές της παλαιολιθικής (paleo) και της κετογονικής διατροφής (keto). Γιατί περιέχουν λεκτίνες, φυτικό οξύ και αναστολείς αφομοίωσης των μεταλλικών αλάτων τους.
- «Τα πολλά λιπαρά (βούτυρα, αυγά, λάδι καρύδας) και οι ζωικές πρωτεΐνες είναι οι καλύτερες τροφές», ισχυρίζονται οι φανατικοί υποστηρικτές της κετογονικής διατροφής. «Όχι», λένε οι γιατροί που είναι υπέρμαχοι της αυστηρής φυτοφαγίας. Γιατί αυτή η διατροφή εγγυάται καρκινογενέσεις, αυτοάνοσα, καρδιοπάθειες και εάν σωρό ασθένειες.
Τι σας έλεγα; Σύγχυση, πανδαιμόνιο, παραπληροφόρηση, πανικός!
Τι απέμεινε να φάμε φίλοι/ες μου;
Το νερό και τα λαχανικά. Εδώ, ευτυχώς, όλοι μα όλοι, «ειδικοί» και άσχετοι, συμφωνούν. Και τα 2 είναι άκρως απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή.
Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, θα συμφωνήσω με το νερό και τα λαχανικά, αλλά σε καμία περίπτωση με τον αποκλεισμό ή τη μειωμένη πρόσληψη των φρούτων.
Ο άνθρωπος είναι ως επί το πλείστον καρποφρουτοφαγικό όν και χωρίς φρούτα θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.
Όμως, το θέμα του άρθρου αφορά τα λαχανικά και μόνο τα λαχανικά. Εάν ταυτιστώ με το προηγούμενο σκεπτικό των «ειδικών», τότε πολύ εύκολα μπορώ να αναφέρω 2 ισχυρούς λόγους για την αποφυγή και αυτής της ομάδας τροφίμων!
Τα αλκαλοειδή που περιέχουν και το οξαλικό οξύ σε πληθώρα από αυτά, θα έπρεπε να τα καθιστούν αυτομάτως απαγορευτικά για τους «ξερόλες» συνωμοσιολόγους και κινδυνολόγους.
Γιατί όμως δεν αλλάζουμε άμεσα την εστίαση μας και αντί να απαξιώνουμε τα πάντα, να προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο με απλές και εφικτές λύσεις;
Ας είμαστε λοιπόν λογικοί και πάνω από όλα πρακτικοί.
Πίνουμε το νεράκι μας, τρώμε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς μας, απολαμβάνουμε χυμούς λαχανικών και οπωσδήποτε φροντίζουμε καθημερινά να τρώμε 1 ή 2 σαλάτες από ωμά ή/και βραστά λαχανικά.
Για να είμαστε υγιείς, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 0,5–1 κιλό λαχανικά ημερησίως κατ’ άτομο σε οποιαδήποτε μορφή μάς εξυπηρετεί.
Θα πρότεινα τη μισή ποσότητα των λαχανικών (50%) να την καταναλώνετε σε μορφή χυμού και το υπόλοιπο (50%) των λαχανικών ως ωμή ή βραστή σαλάτα.
Όταν αναφέρομαι στα λαχανικά εννοώ κυρίως τα φυλλώδη πράσινου χρώματος (λάχανο, σέσκουλα, σπανάκι, κέιλ, μαϊντανό, κόριανδρο, χόρτα, σταμναγκάθι, σέλερυ, κλπ) και όχι τις τομάτες, τις πιπεριές, τα αγγούρια που ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων!
Τα λαχανικά θεωρούνται αλκαλική τροφή και θα πρέπει να συνοδεύουν απαραίτητα οποιοδήποτε συμπυκνωμένο γεύμα (κρέατα, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους).
Τα λαχανικά είναι η σημαντικότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που είναι άκρως απαραίτητα για την αφομοίωση των βιταμινών.
Το ασβέστιο των λαχανικών αφομοιώνεται κατά 40-65% (εκτός από το σπανάκι) σε αντίθεση με το ασβέστιο των γαλακτοκομικών (μόνο το 30-35%).
Τα αμινοξέα των λαχανικών αφομοιώνονται άμεσα και η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι σχεδόν πλήρης.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Κ μαζί με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τους, τα κατατάσσουν ως άριστη τροφή για μικρούς και μεγάλους.
Παρ’ όλες όμως τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τα λαχανικά δεν εξάπτουν τις αισθήσεις μας.
Υπάρχουν 2 λόγοι για τους οποίους η πλειοψηφία αποφεύγει την κατανάλωση των λαχανικών σε μορφή ωμής ή βραστής σαλάτας:
- Η έλλειψη χρόνου.
- Η «άνοστη» γεύση τους.
Το πρώτο το κατανοώ απόλυτα. Κουρασμένοι και πεινασμένοι από την πολύωρη εργασία, ποιοι έχουν τη διάθεση να ετοιμάσουν σαλάτα, πλένοντας, κόβοντας και ενίοτε μαγειρεύοντας τα φυλλώδη λαχανικά;
Όσο για την ουδέτερη ή «άνοστη» γεύση τους, υπάρχει λύση.
Ένα γρήγορο και υγιεινό ντρέσινγκ (ή σως), το οποίο απαιτεί ελάχιστα υλικά και ετοιμάζεται σε χρόνο DT.
Ένα νόστιμο ντρέσινγκ μπορεί να μετατρέψει ακόμη και το πιο άνοστο λαχανικό σε γκουρμέ σαλάτα πολυτελούς εστιατορίου.
Η ομάδα δράσης και «άμεσης διάσωσης» του Healthy Mission έρχεται και πάλι για να προσφέρει έτοιμες λύσεις!
Τα «50 Nτρέσινγκ της Φύσης» είναι ένας χρήσιμος οδηγός συνταγών που προκαλεί τις αισθήσεις και υπόσχεται λαχταριστές σως για όλες τις ωμές και βραστές σαλάτες σας.
Από σήμερα λοιπόν «γουστάρουμε» καθημερινά τουλάχιστον μία σαλάτα…
γιατί ξέρουμε το κόλπο!
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.