3ο ΣΗΜΕΙΟ: Το swing μοιάζει με τη Σανίδα Κοιλιακών (Plank)
Στο τέλος της κάθε αιώρησης (swing) όταν το kettlebell βρίσκεται μπροστά και τα χέρια είναι σχεδόν τεντωμένα στην προέκταση των ώμων και παράλληλα με το έδαφος, η στάση του σώματος, είναι ακριβώς ίδια με αυτή της σανίδας κοιλιακών (plank).
Απλώς είναι «όρθια σανίδα»! Αυτή ακριβώς λοιπόν τη στάση σώματος θα πρέπει να επιδιώκετε όταν επιστρέφετε στην όρθια θέση μετά από κάθε επανάληψη στο swing.
Το να γέρνετε προς τα πίσω σαν να πρόκειται να ξαπλώσετε σε ξαπλώστρα παραλίας, αποτελεί απόδειξη ότι δεν σφίγγετε τους κοιλιακούς σας στην όρθια θέση.
Το να γέρνετε προς τα πίσω είναι ένα χαρακτηριστικό λάθος όλων των αρχαρίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σηκώσουν το kettlebell ψηλότερα.
Ξαναθυμίζω ότι: αυτό που επιδιώκουμε στο swing δεν είναι η άρση του kettlebell όσο γίνεται ψηλότερα με τη δύναμη των ώμων και των χεριών, αλλά αντιθέτως μία ξεκούραστη κίνηση του kettlebell με τη δύναμη και φορά ΜΟΝΟ των ισχύων και των γλουτών.
Η σωστή εκτέλεση του swing εξασφαλίζεται κάθε φορά που το σώμα σας καταλήγει στο τέλος της κάθε επανάληψης σε όρθια στάση, κάθετο στο έδαφος, σαν κολώνα της ΔΕΗ!
Εάν νιώσετε ενοχλήσεις στη μέση όταν εκτελείτε το swing, πλέον γνωρίζετε τον λόγο…
4ο ΣΗΜΕΙΟ: Στην επαναφορά, το kettlebell κάνει «κουμάντο»
Το ευχάριστο με το swing είναι ότι μόνο στο 50% της προσπάθειας σε κάθε επανάληψη θα πρέπει να συμμετέχετε εσείς.
Το υπόλοιπο 50% της προσπάθειας είναι «δουλειά» της έλξης που ασκεί η γήινη βαρύτητα.
Δική σας υποχρέωση λοιπόν είναι να εκτελέσετε με σωστή τεχνική την κάμψη των ισχίων προς τα πίσω, μετακινώντας το δράμι ανάμεσα από τα πόδια σας αρχικά και στη συνέχεια, με εκρηκτική κίνηση των ισχύων και σφίγγοντας συγχρόνως κοιλιακούς και γλουτούς, να «κλειδώσετε» απότομα τα γόνατά σας.
Σε αυτή τη φάση και όταν το kettlebell βρίσκεται παράλληλα με το έδαφος, στην προέκταση των χεριών και στο ύψος των ώμων περίπου, τελειώνει η «δουλειά» σας.
Από εδώ και πέρα κάνει «κουμάντο» το kettlebell, το οποίο λόγω της έλξης που ασκεί η γήινη βαρύτητα επιστρέφει δριμύτερο στην αρχική του θέση και καλά θα κάνετε να το ακολουθήσετε!
Εάν γίνετε ένα σώμα με το kettlebell και δεν προσπαθήσετε να το «φρενάρετε» στο κατέβασμα, το swing θα σας θυμίζει την κούνια των παιδικών σας χρόνων!
5ο ΣΗΜΕΙΟ: Το ύψος του swing δεν έχει ιδιαίτερη αξία
Υπάρχουν 2 κύριες τεχνικές στο swing.
Η ρώσικη σχολή με την οποία και ταυτίζομαι απόλυτα, επιμένει ότι το kettlebell θα πρέπει να ανυψώνεται μέχρι το ύψος του στήθους, ενώ η αμερικάνικη σχολή επιμένει στο swing όπου το kettlebell καταλήγει με τεντωμένα χέρια ακριβώς πάνω από το κεφάλι! (επικίνδυνο πολύ…).
Στην πρώτη περίπτωση (ρώσικη τεχνική), απαιτείται η εκρηκτική κίνηση των ισχίων και η συμμετοχή των μυών του κορμού και μόνο.
Έτσι, ως φυσική συνέπεια το kettlebell δεν μπορεί να ανέλθει ψηλότερα από το παράλληλο επίπεδο των χεριών (προέκταση των ώμων).
Η μόνη πιθανότητα να ανέλθει το kettlebell πάνω από αυτό το ενδεδειγμένο ύψος και μάλιστα όπως προτείνουν οι Αμερικάνοι κατακόρυφα και πάνω από το κεφάλι, είναι η συμμετοχή των ώμων και των χεριών.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις «αμερικανιές» και ας εστιάσουμε στην ουσία της τεχνικής του swing, η οποία εγγυάται πρώτα από όλα ασφάλεια από τραυματισμούς.
Σε αυτό το σημείο, τελείωσα τη θεωρία της σωστής τεχνικής εκτέλεσης του swing.
Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε πράξη όσα διδαχτήκατε.
Ξαναδιαβάστε προσεχτικά το άρθρο, δείτε αρκετές φορές τα βίντεο τεχνικής που έχουν αναρτηθεί στο προσωπικό μου κανάλι στο YouTube και κάντε εξάσκηση, εξάσκηση και ξανά εξάσκηση…
Στην αρχή, μπορεί το swing να σας φανεί περίεργο ή δύσκολο.
Στην πορεία όμως και με την καθημερινή εξάσκηση, έστω και μόνο για 5 λεπτά, το swing θα γίνει η αγαπημένη σας άσκηση.
Πώς το γνωρίζω;
Μα φυσικά γιατί το swing οδηγεί σε εκπληκτικά αποτελέσματα και για αυτό είναι άκρως εθιστικό!
Καλά swing σύντροφοι και συντρόφισσες…