Γνώρισα τον Σπάρτακο πριν περίπου τεσσάρα χρόνια, ο λόγος για τον οποίο ήθελα να τον συναντήσω ήταν ότι έπρεπε να βελτιώσω κάποια αδύναμα στοιχεία πάνω στο σώμα μου και να αποκτήσω κάποια αλλά που μέχρι εκείνη την στιγμή μου έλειπαν.

Σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και ο ανταγωνισμός ατελείωτος, ειδικότερα όταν παίζεις τρία παιχνίδια την εβδομάδα και σε υψηλό επίπεδο (champions league/ Europa league) και το εγχώριο πρωτάθλημα.

Γνώριζα πως για να μπορέσω να κρατηθώ σε υψηλό επίπεδο και να είμαι ανταγωνιστικός, θα έπρεπε να κάνω μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχα πειραματιστεί αρκετές φορές στο θέμα της διατροφής ,της γυμναστικής αλλά και διατροφικών συμπληρωμάτων χωρίς βέβαια να δω τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μια συνάντηση για να καταλάβω ότι ήταν ο άνθρωπος που έψαχνα. Με εξέπληξε η απίστευτη γνώση και στους τρεις παραπάνω τομείς.

Η συνεργασία μας μόλις είχε αρχίσει. Το πρώτο διάστημα πριν από την καλοκαιρινή προετοιμασία την ομάδας, ακολούθησα μια διατροφή αποκλειστικά με φρούτα, λαχανικά και χυμούς η οποία είχε ως στόχο να αλκαλοποιήσω το αίμα μου γρήγορα και να αποβάλλω όλες τις τοξίνες που βρισκόντουσαν μέσα στο σώμα μου.

Αυτό θα μου έδινε την δυνατότητα μακροπρόθεσμα ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή ειδικά μετά από σκληρές προπονήσεις και αγώνες να επανέρχεται το σώμα στο 100% πολύ πιο γρήγορα, αλλά και να αποφεύγω μυϊκούς τραυματισμούς. Παρόλο που δεν είχα ιδέα μέχρι εκείνη την στιγμή περί τίνος πρόκειται, αποφάσισα απλά να τον εμπιστευτώ, και φυσικά δεν έχασα.

Ένα μήνα αργότερα περνούσα από τις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος της ομάδος. Ο γιατρός της ομάδας δεν πίστευε τα αποτελέσματα, οι εξετάσεις ήταν κάτι παρά πάνω από καταπληκτικές μέχρι που μου έγινε μια ερώτηση για το αν λαμβάνω κάποια αναβολική ουσία για αύξηση της αντοχής. Φυσικά γέλασα, και τους απάντησα αυτό που έκανα κατά την διάρκεια των διακοπών. Δηλαδή, μια διατροφική αποτοξίνωση.

Δεν μείναμε όμως μόνο στην διατροφή, αλλά η συνεργασία μας συνεχίστηκε και στην γυμναστική – προπόνηση. Ήταν αυτό που με απασχολούσε πιο πολύ από όλα λόγω του αθλήματος μου, αλλά και της έμμεσης βελτίωσης που επιζητούσα για να γίνω πιο ανταγωνιστικός.

Με προπονήσεις ατομικές όταν βρισκόμουν στο νησί της Κω αλλά και με προγράμματα τα οποία εκτελούσα μόνος μου από απόσταση (με ελεύθερα βάρη, με kettlebell’s και πολλά αλλά), είδα το σώμα μου πραγματικά να μεταμορφώνεται, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το αισθανόμουν στα πατήματα μου μέσα στο γήπεδο, πιο δυνατός και εκρηκτικός και πολύ πιο αλτικός σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό βέβαια ήρθε μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, θυσίες και θέληση για βελτίωση. Δεν είναι όμως εύκολο να τα πετύχεις όλα αυτά χωρίς την σωστή καθοδήγηση και εγώ ευτυχώς την είχα βρει στο πρόσωπο του Σπάρτακου.

Μετά από τέσσερα χρόνια και τα δυο τελευταία αγωνιζόμενος στο εξωτερικό και με την καριέρα μου να έχει ανοδική πορεία, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω την καθοριστική συμβολή του Σπάρτακου για την εξέλιξη μου. Ακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια τις συμβουλές του σε επίπεδο προπόνησης – αποκατάστασης και διατροφής έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αγωνίζομαι, αλλά και ο τρόπος ζωής μου γενικότερα.

Σπάρτακε συνέχισε να μας καθοδηγείς και να μας εκπαιδεύεις όπως κάνεις όλα αυτά τα χρόνια πάνω στα θέματα της υγείας και της γυμναστικής. Ο κόσμος έχει ανάγκη από αυθεντικούς δασκάλους και ανθρώπους χωρίς ιδιοτελή συμφέροντα.

Ευχαριστώ φίλε Σπάρτακε, για όλα μέσα από την καρδιά μου.

Με αγάπη & εκτίμηση Στέργος Μαρίνος,

Ποδοσφαιριστής Σαρλερουά Βελγίου

(Πρώην ποδοσφαιριστής Παναθηναϊκού και Εθνικής Ελλάδος)

https://www.facebook.com/stergosmarinos.gr