«Έκανες τα κακά σου σήμερα;» ρωτούσε με αγωνία και ενδιαφέρον η μητέρα μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά.
Και ενίοτε μάλιστα, μόλις φωνάζαμε «μαμά τελείωσα», έμπαινε φουριόζα στην τουαλέτα για τον εξονυχιστικό έλεγχο.
Σήμερα το «χέσιμο» θεωρείται ταμπού.
Εάν ρωτήσεις κάποιον ενήλικα «τα ‘κανες σήμερα;» κατά πάσα πιθανότητα θα παρεξηγηθεί.
Και ενώ κανένας δεν προβληματίζεται για τη φυσιολογική, καθημερινή διαδικασία της αφόδευσης, εντούτοις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καταναλώνουν καθαρτικά φάρμακα.
Το παχύ έντερο του ανθρώπου αποτελεί το τελευταίο κατά σειρά όργανο του πεπτικού σωλήνα και είναι υπεύθυνο κυρίως για την κάθαρση και αποτοξίνωση του σώματος.
Θα πρέπει να αδειάζει υποχρεωτικά καθημερινά. Και μάλιστα τόσες φορές, όσα και τα γεύματα της προηγούμενης ημέρας.
«Γεύμα μέσα, γεύμα έξω» όπως τονίζω χαρακτηριστικά. Αυτή η φυσιολογική, καθημερινή συχνότητα, συναντάται δυστυχώς μόνο στα βρέφη και στις νεαρές ηλικίες.
Η απόλυτη Υγεία προστάζει καθημερινή αφόδευση. Τουλάχιστον 1 φορά και μάλιστα γρήγορη, πλήρη και ανώδυνη αφόδευση.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
- Όταν κάθε φορά που πηγαίνεις στο μέρος, παίρνεις παραμάσχαλα και ένα βιβλίο, ένα περιοδικό ή την αγαπημένη σου εφημερίδα.
- Όταν η διαδικασία καθυστερεί πάνω από 5 λεπτά.
- Όταν τα κόπρανά σου μυρίζουν άσχημα (ψοφίμι, ξινίλα, μούχλα).
- Όταν τα βρίσκεις «ζόρικα».
- Όταν αφοδεύεις σκληρά κόπρανα και μικρά σαν της κατσίκας.
- Όταν τα κόπρανα είναι αφρώδη, βλεννώδη ή υδαρή.
- Όταν η δυσκοιλιότητα εναλλάσσεται με περιόδους διάρροιας.
- Όταν τα κόπρανα «κολλάνε» στα τοιχώματα της λεκάνης.
- Όταν η αφόδευση συνοδεύεται από βομβαρδισμούς αερίων.
- Όταν χρειάζεσαι στο σκούπισμα το μισό ρολό υγείας.
- Όταν έχεις πρωκτικά συρίγγια ή αιμορροΐδες.
- Όταν δεν αφοδεύεις 1-2 ώρες μετά από κάθε συμπυκνωμένο γεύμα.
- Όταν δεν αφοδεύεις τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, κάθε μέρα.
ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
- Η καθυστέρηση ή η αναβολή της αφόδευσης στην παιδική ηλικία, μετά από λανθασμένη προτροπή των γονέων να μην αφοδεύουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι (σχολικές ή ξένες τουαλέτες).
- Η ίδια ακριβώς συνήθεια από τους ενήλικες, που τηρείται κατά την ώρα της εργασίας ή επειδή «σιχαίνονται».
- Έντονη αφυδάτωση. Ειδικά όταν συνοδεύεται από λήψη καφέ.
- Υποθυρεοειδισμός.
- Κάντιντα ή Παράσιτα.
- Στρες.
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Λήψη φαρμάκων (παρενέργεια).
- Εγκυμοσύνη.
- Έλλειψη καθημερινής άσκησης.
- Πρωτεϊνούχες δίαιτες (δεν έχουν φυτικές ίνες).
- Κάκιστη διατροφή.
- Λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου για αναιμία.
- Έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή.
Όλες οι προηγούμενες αιτίες οδηγούν σε προσωρινή ή χρόνια δυσκοιλιότητα, που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από άσχημη αναπνοή, φούσκωμα – τυμπανισμό, δύσοσμα αέρια, κράμπες – κωλικούς, αναιμία, πονοκέφαλο – ημικρανίες, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αϋπνία, κατάθλιψη – μελαγχολία, ναυτία, αιμορροΐδες και διάρροια.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η ενυδάτωση. Φρόντισε να κόψεις το αλκοόλ, το τσιγάρο και τον καφέ τα οποία σε αφυδατώνουν εσωτερικά (έντερο) και εξωτερικά (δέρμα).
- Ξεκίνα να πίνεις κάθε πρωί 1 λίτρο υδρόμελο. Δηλαδή 1 λίτρο χλιαρό νερό στο οποίο έχεις προσθέσει 30γρ. (2 κ. σούπας) ακατέργαστο βιολογικό μέλι. Εάν θέλεις πρόσθεσε και τον χυμό ενός λεμονιού.
- Μετά από 2 ώρες πιες ένα φρεσκοστυμμένο χυμό γκρέιπφρουτ με πορτοκάλι, ή έναν χυμό καρότου με μήλο.
- Το πρωινό σου γεύμα να αποτελείται μόνο από ένα είδος ζουμερού φρούτου της εποχής, το οποίο τους χειμερινούς μήνες μπορείς να συνοδεύεις με αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα, τα οποία μούσκεψαν από το προηγούμενο βράδυ (8-12 ώρες).
- Φρόντισε το μεσημεριανό και το βραδινό σου γεύμα να περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες. Φυτικές ίνες θα συναντήσεις μόνο στις φυτικές τροφές (όσπρια, δημητριακά, πατάτες, φρούτα, λαχανικά και λιγότερο στους ξηρούς καρπούς).
- Κάθε γεύμα σου θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από μια τεράστια ωμή ή βραστή σαλάτα (κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
- Εάν σιτίζεσαι με άλευρα, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, προσπάθησε να είναι ολικής άλεσης. Τα «άσπρα» δεν περιέχουν φυτικές ίνες.
- Τα μόνα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι όσα έχουν υποστεί ζύμωση. Προτίμησε τα κατσικίσια και ειδικά το κεφίρ και το γιαούρτι.
- Για να εξαγνίσεις τον πεπτικό σωλήνα και να απαλλαγείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα, ακολούθησε μία 3μηνη αγωγή με προβιοτικά. Η καθημερινή λήψη των προβιοτικών θα αποικίσει την εντερική χλωρίδα με υγιή βακτήρια, τα οποία έχοντας ως πρεβιοτική τροφή τις άφθονες φυτικές ίνες της διατροφής σου, θα επαναφέρουν τη φυσιολογική λειτουργία του παχέος εντέρου.
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- Εάν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα θα εφιστούσα την προσοχή σου στην αποφυγή της γρήγορης και εύκολης λύσης που είναι τα καθαρτικά. Αντί αυτών κάνε κλύσμα εντέρου που είναι εντελώς ακίνδυνο, ή εμπιστεύσου τον πρωκτό σου σε κάποιο κέντρο υδροθεραπείας παχέος εντέρου.
- Τα καλύτερα βοηθητικά μέτρα για ώρα ανάγκης είναι μόνο τα φυσικά. Και αυτά με μέτρο και μόνο εφόσον έχεις εξαντλήσεις τα πάντα. Τα αφεψήματα βοτάνων από φύλλα Αλεξανδρείας ή σέννας (σιναμική, Senna, Cassia angustifolia) μπορούν να βοηθήσουν, αλλά είναι εθιστικά και άκρως διεγερτικά. Συνιστώ τη λήψη του βοτάνου Cascara Sagrada, ασκορβικού οξέως, άλατα θειικού μαγνησίου (Epsom salts), καστορέλαιου και τσάι ταραξάκου.
- Εφάρμοσε τη στάση του Ινδού ή του κόκορα. Για πλήρεις κενώσεις, ανέβα στη λεκάνη της τουαλέτας ή εάν σου λείπει η ευλυγισία, τοποθέτησε τα πόδια σου σε καρεκλάκι, κουβά ή κάποια λεκάνη ώστε τα γόνατα να είναι πιο ψηλά από τη λεκάνη της τουαλέτας.
Το παχύ έντερο του ανθρώπου ευθύνεται για το 70% τουλάχιστον των σημερινών παθήσεων. Φροντίστε το σαν τα μάτια σας. Δεν πρέπει να περνάει ούτε μια ημέρα χωρίς φυσιολογική κένωση.
Οτιδήποτε δεν αποβάλλεται καθημερινά, παραμένει μέσα στα τοιχώματα του εντέρου και σαπίζει ή ζυμώνεται.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παθογόνα μικρόβια να έχουν τροφή και να «ξεφεύγουν» ενίοτε στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα σωρό συμπτώματα και ασθένειες.
Γνωρίζεις φαντάζομαι τη διαδικασία με τον υδραυλικό που προσπαθεί να ξεβουλώσει μια αποχέτευση που έχει «φρακάρει».
Κανένας δεν θέλει να φαντάζεται το γεγονός της αφαίρεσης μέρους ή συνόλου του παχέος εντέρου του, μετά από διάγνωση καρκίνου.
Κράτα λοιπόν το έντερό σου καθαρό και χαρούμενο.
Και αυτό θα σε ανταμείψει με ένα νεανικό, απαλό δέρμα χωρίς ρυτίδες, με μια επίπεδη κοιλιά χωρίς ενοχλήσεις, με λαμπερά και χαρούμενα μάτια και πάνω από όλα με μια νεανική κορμοστασιά, η οποία θα ακτινοβολεί ΥΓΕΙΑ!
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος-διατροφολόγος. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι-παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.