Μέσα στην έντονη ανησυχία και τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, δύο πράγματα πρέπει να μας απασχολούν.
Το ένα είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και το δεύτερο να ενισχύουμε τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος που αποκαλείται «ανοσοποιητικό σύστημα».
Η ψυχραιμία οδηγεί σε μια αποστασιοποίηση από τον πανικό, ο οποίος αποδυναμώνει τον αμυντικό μας μηχανισμό (το ανοσοποιητικό), αλλά μας οδηγεί επιπλέον και στον επαναπροσδιορισμό όσων βιώνουμε.
Όταν παραμένουμε ψύχραιμοι και ισορροπημένοι, μπορούμε να σκεφτούμε με σύνεση και λογική ώστε να πάρουμε σωστές αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση.
Για να έχουμε όμως ηρεμία και σιγουριά ότι μπορούμε να βγούμε αλώβητοι και από αυτήν την δοκιμασία, απαιτείται γνώση.
Την κρίσιμη στιγμή, η γνώση μπορεί όχι μόνο να καθησυχάσει, αλλά ενδεχομένως και να σώσει αμέτρητες ζωές.
Η πιο σημαντική γνώση που οφείλουμε όλοι να αποκτήσουμε, είναι η γνώση του σώματός μας και ειδικά η γνώση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εάν νομίζετε ότι αυτή η γνώση αποτελεί προνόμιο και υποχρέωση μόνο των ιατρών, πλανάστε οικτρά και ρισκάρετε πολλά…
Η προάσπιση της υγείας μας αποτελεί πρωτίστως ατομική ευθύνη και το ενδεδειγμένο είναι πάντα η έγκαιρη πρόληψη.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την τόσο σημαντική υπενθύμιση, αποφάσισα σήμερα το πρωί να ανατρέξω στα πανεπιστημιακά μου βιβλία προκειμένου να ξαναφρεσκάρω βασικές γνώσεις της ανθρώπινης φυσιολογίας.
Και επειδή γνωρίζω ότι σχεδόν κανείς δεν έχει τον χρόνο και την επιμονή για να αναζητήσει όσα διαθέτω στο «οπλοστάσιο» της τεράστιας βιβλιοθήκης μου, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας όσα διαβάζω.
Ακολουθούν λοιπόν αποσπάσματα από το βιβλίο του ιατρού φυσιολόγου, Ιωάννη Καλογερόπουλου (Φυσιολογία του Ανθρώπου/Τεύχος Α), ενός από τους αγαπημένους μου καθηγητές κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών μου σπουδών.
Όσα αναγράφονται έχουν σκοπό την ενδυνάμωση και την αναπτέρωση του ηθικού σας, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε ότι η ανοσία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Είστε έτοιμοι;
Ξεκινάω διαβάζοντας…
«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα με ποικιλία ρόλων, που έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της ομοιοστασίας και της υγείας.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αμύνεται σχεδόν σε όλους τους τύπους βλαπτικών παραγόντων ή των τοξινών τους, που προκαλούν βλάβη των ιστών ή των οργάνων του.
Αυτή η ικανότητα, που χαρακτηρίζεται σαν ΑΝΟΣΙΑ, μπορεί να είναι έμφυτη ή να αποκτιέται κατά τη διάρκεια της ζωής, να είναι δηλαδή επίκτητη».
Στη συνέχεια ο ιατρός-φυσιολόγος κος Καλογερόπουλος επισημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην έμφυτη και την επίκτητη ανοσία.
«Η έμφυτη ανοσία περιλαμβάνει:
- Την φαγοκύτωση μικροβίων και άλλων επιδρομέων, από τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος και τα μακροφάγα του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος.
- Την καταστροφή των βλαπτικών παραγόντων που εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα, με την όξινη έκκριση του στομάχου και με τα πεπτικά ένζυμα.
- Την αντίσταση του δέρματος στην επιδρομή διάφορων βλαπτικών παραγόντων.
- Την παρουσία στο αίμα χημικών παραγόντων που αφού προσκολληθούν στους ξένους οργανισμούς ή στις τοξίνες τους, τους καταστρέφουν (π.χ. λυσοζύμη, πολυπεπτίδια, αντισώματα)».
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι δεν είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι, αλλά απεναντίας είμαστε οπλισμένοι εκ φύσεως με μία ισχυρή αμυντική ικανότητα, την οποία διαθέτουμε όλοι ανεξαιρέτως (και ανεξαρτήτως αν βρίσκεται σε ετοιμότητα ή σε καταστολή).
Εκτός όμως από την έμφυτη ανοσία, διαθέτουμε και την επίκτητη ανοσία, στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο κος Καλογερόπουλος.
Η επίκτητη ανοσία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις νόσων και τοξινών να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, μέσω εμβολιασμού, ο οποίος όμως αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνος του και δεν εμπίπτει στα πλαίσια αυτού του άρθρου.
Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως σε αυτό το σημείο είναι ότι η επίκτητη ανοσία του σώματος είναι και αυτή μία ως επί το πλείστον εσωτερική (έμφυτη) ικανότητα του σώματος!
Ο κ. Καλογερόπουλος εξηγεί…
«Ο οργανισμός διαθέτει δύο βασικούς, αλλά με πλήρη αλληλοσύνδεση, τύπους επίκτητης ανοσίας.
Την χυμική ανοσία (με υ) που οφείλεται στα κυκλοφορούντα αντισώματα (γ-σφαιρίνες/IgG, IgA, IgM, IgD, IgE) και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση μικροβιακών φλεγμονών.
Ο δεύτερος τύπος, είναι η κυτταρική ανοσία, που γίνεται με το σχηματισμό εξειδικευμένων λεμφοκυττάρων που παράγουν λεμφοκίνες.
Τα λεμφοκύτταρα αυτά έχουν την ειδική ικανότητα να προσκολλώνται με το ξένο συστατικό και να το καταστρέφουν».
Εάν έχετε ήδη κουραστεί από το βαρετό μάθημα φυσιολογίας, το κατανοώ απόλυτα.
Από όλα τα προαναφερθέντα θα πρέπει να θυμάστε κυρίως το εξής:
Τα λεμφοκύτταρά μας έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν οποιονδήποτε ξένο και εχθρικό εισβολέα.
Είτε πρόκειται για κορονοϊό, είτε για τον ιό SARS, είτε για τον ιό Ebola, είτε για οποιονδήποτε άλλο ιό, βακτήριο, μύκητα ή παράσιτο, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τα αντιμετωπίσει και να τα αναχαιτίσει.
Πλέον γνωρίσατε εν συντομία ότι έχουμε έναν ισχυρό καθημερινό σύμμαχο που καλείται ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μόνο που πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς, είναι να τον σεβόμαστε και να τον βοηθάμε στο έργο του.
Το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, θα το αναφέρω με κάθε λεπτομέρεια στα επόμενα άρθρα που θα ακολουθήσουν…
Τώρα τι Κάνω
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, γραφτείτε συνδρομητές στο ειδικό ενημερωτικό δελτίο το οποίο είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, ώστε να λαμβάνετε πρώτοι και σχεδόν καθημερινά, όσες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζετε για τη διαφύλαξη της Υγείας σας.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.