Το 1992, ο Dr. Paul Talalay και ο Dr. Yuesheng Zhang στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εντόπισαν στο μπρόκολο την ουσία σουλφοραφάνη και προσδιόρισαν την πολύ ισχυρή προληπτική δράση της κατά του καρκίνου.
Είναι πλέον σαφές από μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες, μελέτες σε ζώα και μελέτες σε ανθρώπους – τόσο επιδημιολογικές όσο και ελεγχόμενες δοκιμές με τη συμμετοχή ασθενών – ότι η σουλφοραφάνη του μπρόκολου, μπορεί να επιβραδύνει επιτυχώς την ανάπτυξη του καρκίνου και να αποτρέψει την έναρξη ορισμένων καρκίνων.
Η σουλφοραφάνη από το μπρόκολο, επιβραδύνει ή προλαμβάνει τον καρκίνο μέσω πολλών μηχανισμών καθώς μπορεί να αυξήσει τα ένζυμα που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μεταβολίζοντας τις τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις που προσλαμβάνουμε κύρια μέσω της διατροφής.
Στη συνέχεια, τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού, απεκκρίνονται αβλαβώς στα ούρα και στα κόπρανα αντί να παραμείνουν εντός των κυττάρων και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα έναν καρκίνο.
Σήμερα, η σουλφοραφάνη θεωρείται το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό καθώς προστατεύει τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων από τις καθημερινά παραγόμενες ελεύθερες ρίζες.
Η σουλφοραφάνη προστατεύει από τον καρκίνο, υποστηρίζοντας επίσης το φυσικό μας αντιφλεγμονώδες σύστημα.
Διότι είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η ανεξέλεγκτη φλεγμονή και ειδικά όταν εξελίσσεται σε χρόνια, αυξάνει τις πιθανότητες της καρκινογένεσης.
Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η σουλφοραφάνη υποστηρίζει ένα υγιές απαλλαγμένο από τον καρκίνο σώμα, ίσως ο πιο σημαντικός μηχανισμός είναι η ενεργοποίηση του μονοπατιού Nrf2.
Ο παράγοντας Nrf2, αναφέρεται ως ο κύριος ρυθμιστής της αντιοξειδωτικής δράσης, ρυθμίζοντας την έκφραση των αντιοξειδωτικών ενζύμων και των γονιδίων που ελέγχουν τις φλεγμονές, την καρκινογένεση και τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων.
Η απορρύθμιση των γονιδίων που ελέγχονται από τον Nrf2, αποτελεί την κυριότερη αιτία που το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν παθήσεις όπως, ο σακχαρώδης διαβήτης ενηλίκων, διάφορα είδη καρκίνου, αυτο-άνοσα, αυτισμό, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πρόωρη γήρανση.
Η σουλφοραφάνη του μπρόκολου, αποτελεί τον ισχυρότερο ενεργοποιητή του μεταβολικού μονοπατιού Νrf2, αυξάνοντας άμεσα την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και παρέχοντας τη μέγιστη αντιοξειδωτική προστασία.
Αναστέλλοντας τη φλεγμονή και θέτοντας υπό έλεγχο την οξείδωση, ο Nrf2 βοηθά τον οργανισμό να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Για να παραμείνουμε υγιείς και επιθυμώντας να θέσουμε γερά θεμέλια πρόληψης, οι ειδικοί επιστήμονες με τους οποίους ταυτίζομαι απόλυτα, συνιστούν την κατανάλωση μπρόκολου σε ωμή – αμαγείρευτη μορφή και σε ποσότητα τουλάχιστον 250γρ. ημερησίως.
Το ωμό μπρόκολο κατά προτίμηση βιολογικό, θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά είτε σε μορφή ωμής σαλάτας είτε ως χυμός ή μέσα στο αγαπημένο σου smoothie.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ευεργετική αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινική ουσία σουλφοραφάνη, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ με το μαγείρεμα άνω των 60 βαθμών κελσίου ύστερα από μόλις 3 λεπτά βράσιμο, σε ποσοστό 97% -100%!
Βέβαια, για να είμαι ακριβής, υπάρχει και η άποψη η οποία τοποθετεί το σημείο καταστροφής της σουλφοραφάνης στους 100 βαθμούς κελσίου (ατμομάγειρας) και σε χρόνο 6 λεπτών.
Όπως και να έχει, θα πρέπει να θυμάσαι να μη μαγειρεύεις το μπρόκολο μέχρι να γίνει “λάσπη” και να φροντίζεις να το τρως τραγανό, με έντονο πράσινο χρώμα και αφού το έχεις μαγειρέψει μόνο σε ατμομάγειρα και λιγότερο από 3-6 λεπτά.
Και επειδή είμαι σίγουρος ότι αναρωτιέσαι τι ισχύει για το κατεψυγμένο μπρόκολο των σούπερ μάρκετ, θα αναφέρω πολύ απλά αυτό που απέδειξαν οι έρευνες….η σουλφοραφάνη του είναι ήδη “ψόφια” λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί πριν συσκευαστεί.
Υπάρχει μήπως κάποιος άλλος τρόπος για να απολαμβάνουμε το μαλακό και νόστιμο μπρόκολο χωρίς να στερούμαστε τη γεύση του και παράλληλα την ευεργετική σουλφοραφάνη;
Προτείνω να εφαρμόσεις την αγαπημένη μου μέθοδο πρόσληψης της σουλφοραφάνης….
Μαγειρεύω το μπρόκολο πάντα στον ατμό για 10 λεπτά (μου αρέσει λίγο μαλακό αλλά όχι “νιανιά”) και αφού το έχω τεμαχίσει 10 λεπτά νωρίτερα και το έχω αφήσει να “ξεκουραστεί” στον πάγκο της κουζίνας, μέχρι να βράσει το νερό του ανοξείδωτου ατμομάγειρα.
Μόλις κρυώσει και το σερβίρω, προσθέτω λίγη σκόνη μουστάρδας ή 2-3 κόκκινα ραπανάκια ή το συνοδεύω με ρόκα.
Αυτά τα 3 πρόσθετα συστατικά, διαθέτουν το ένζυμο μυροσινάση το οποίο έχει χαθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και είναι υπεύθυνο για την μετατροπή της ουσίας γλυκοραφανίνη του μπρόκολου σε σουλφοραφάνη.
Με ένα σμπάρο λοιπόν δύο τρυγόνια…και γεύση και σουλφοραφάνη!
Εάν δεν “γουστάεις” τη μαγειρική ή δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο και την υπομονή για όλη την προηγούμενη διαδικασία, τότε υπάρχει μια βολικότερη και πιο αποτελεσματική λύση προκειμένου να βιώσεις τα ευεργετικά οφέλη της σουλφοραφάνης.
Ειδικά αν είσαι καρκινοπαθής, πάσχεις από κάποια νευρο-εκφυλιστική πάθηση ή έχεις παιδί με αυτισμό, τότε ΔΕΝ αρκεί ούτε η προηγούμενη μέθοδος ούτε καν το μπρόκολο στην ωμή του μορφή, εκτός εάν το στομάχι σου και το έντερο αντέχουν το 1-1.5 κιλό ωμό μπρόκολο την ημέρα και μάλιστα κάθε μέρα!
Γιατί αυτό;
Όλες οι έρευνες συμφωνούν καθώς έχουν καταλήξει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα…
Τα βιολογικά- ωμά φύτρα μπρόκολου 3-4 ημερών, περιέχουν 50-100 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το ωμό βιολογικό μπρόκολο που θεωρείται “γερασμένο” σε σχέση με τα νεαρά φύτρα.
Ομολογώ ότι ακόμα και εγώ, ενίοτε δεν διαθέτω ούτε την υπομονή ούτε τον απαραίτητο χρόνο για να καλλιεργώ φύτρα μπρόκολου στην κουζίνα μου.
Θέλω να λαμβάνω την προστατευτική ουσία σουλφοραφάνη καθημερινά και χωρίς να κινδυνεύω από τυχόν υπολείμματα τοξικής μούχλας που μπορεί να προκύψει κατά τη διαδικασία του φυτρώματος.
Μερικές φορές προτιμώ το έτοιμο, το γρήγορο και το πιο βολικό. Φυσικά με πρώτο και πιο σημαντικό κριτήριο, την καλύτερη διαθέσιμη ποιότητα.
Η κορυφαία ποιότητα ονομάζεται “COME ALIVE” (ζωντάνεψε)!
Είναι ο φρέσκος χυμός, που παρασκευάζεται με τη μέθοδο της ψυχρής σύνθλιψης από βιολογικά και ωμά φύτρα μπρόκολου 3-4 ημερών και σύμφωνα με τις δικές μου οδηγίες από φίλο παραγωγό σε χώρα της Ευρώπης.
Ο Χυμός από Φύτρα Μπρόκολου “COME ALIVE”, περιέχει 50-100 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το ωμό «γέρικο» μπρόκολο και η προτεινόμενη δόση για πρόληψη, είναι το 1 σφηνάκι (40ml) ημερησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε 70γρ. φρέσκα φύτρα ή 1,5kg ωμού μπρόκολου!
Το 1 σφηνάκι Χυμού από Φύτρα Μπρόκολου “COME ALIVE”, κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ (2.50 ευρώ) και αποτελεί γερή ασπίδα του οργανισμού έναντι του καρκίνου.
Χιλιάδες έρευνες το αποδεικνύουν και για αυτό φροντίζω να καταναλώνω ευλαβικά ένα και ενίοτε δύο σφηνάκια καθημερινά, λίγη ώρα πριν από το κύριο γεύμα της ημέρας.
Εάν σε ενδιαφέρει, μπορείς να προμηθευτείς τον Χυμό από Φύτρα Μπρόκολου “COME ALIVE” αποκλειστικά από εδώ:
https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chymos-fytron-mprokoloy/
References/Αναφορές σε έρευνες:
1. Sulforaphane: a broccoli bioactive phytocompound with cancer preventive potential. Kaiser, A.E. et al. Cancers 2021: 13, 4796.
2. Y. Zhang, P. Talalay, C. G. Cho, and G. H. Posner, “A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure,” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 1992: 89. 2399–2403.
3. Houghton, CA. Sulforaphane: its coming of age as a clinically relevant nutraceutical in the prevention and treatment of chronic disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2019: 2716870.
4. Kensler, Thomas W et al. “Keap1-nrf2 signaling: a target for cancer prevention by sulforaphane.” Topics in current chemistry vol. 329 (2013): 163-77. doi:10.1007/128_2012_339.
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.