Οι περισσότεροι ξεκουράζονται κάθε Κυριακή καθώς για την πλειοψηφία θεωρείται άτυπα ως ημέρα αργίας. Μερικοί προτιμούν τις βόλτες με το αυτοκίνητο, ενώ άλλοι χαλαρώνουν με εξόδους σε καφετέριες και εστιατόρια. Για τους τεμπέληδες και αργόσχολους που σπαταλάνε την Κυριακή τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και χασομέρι σε Facebook και Instagram, ουδέν σχόλιον!!! Ποιος έχει την όρεξη τις Κυριακές για πεζοπορία σε βουνό, αναρρίχηση σε βράχια ή βολτίτσα με το ποδήλατο;
Μόνο όσοι θεωρούν τη γυμναστική ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας…
Κάθε Κυριακή “έχω ταγμένη” την μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή της εβδομάδας. Έχω δεσμευτεί ότι θα περπατάω τουλάχιστον 2 ώρες συνεχόμενα με στόχο να κάνω το λιγότερο 15.000 βήματα. Χτες λοιπόν με αεράκι και συννεφιά, έκανα 20.930 βήματα μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά. Μια ευχάριστη πορεία σε άσφαλτο και χωματόδρομο περίπου 16-17 χιλιομέτρων!
“Το περπάτημα είναι το καλύτερο παυσίπονο”, τόνιζε με έμφαση ο μέγας ιατρός Ιπποκράτης. Θα πρόσθετα ότι το περπάτημα ίσως είναι και το καλύτερο αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό!
Το καθημερινό Δυναμικό περπάτημα “με ζωηρό γρήγορο βήμα”, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της υγείας.
Νέες έρευνες τονίζουν τα αυτονόητα: το περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς καθώς όταν περπατάς η καρδιά στέλνει περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος, με συνέπεια υγιέστερα κύτταρα, ιστούς, όργανα και αρθρώσεις.
Στο άρθρο “Ο πιο Ασφαλής Τρόπος Άσκησης μετά τα 40” ανέφερα ότι θα πρέπει να έχεις στόχο τα 10.000 βήματα την ημέρα. Κάθε μέρα… ή τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα. Το όριο των 10.000 βημάτων δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά καθώς δεν υπάρχουν δημοσιευμένες σχετικές έρευνες – μελέτες. Πρόκειται μάλλον για τρικ μάρκετινγκ… Για την ακρίβεια τα 10.000 βήματα ως ενδεδειγμένο καθημερινό όριο, καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο της Ιαπωνίας το 1964! Κάποιος ταλαντούχος Ιάπωνας ωρολογοποιός, κατασκεύασε τον πρώτο βηματομετρητή – ποδόμετρο και προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις του, φρόντισε να ορίσει και το καθημερινό όριο των 10.000 βημάτων.
39 χρόνια μετά και τα 10.000 βήματα ακόμα παραμένουν ως στάνταρ όριο (1964 – 2023). Μπορεί τα 10.000 βήματα ως απαραίτητο καθημερινό όριο να θεωρούνται μύθος, αλλά τα δυσοίωνα στατιστικά που αναφέρουν ότι μέχρι το 2030, ο 1 στους 2 ανθρώπους θα είναι υπέρβαρος και 1 στους 4 παθολογικά παχύσαρκος, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα!
Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, άνθρωποι που περπατούσαν καθημερινά, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες σύμφωνα με τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων τους:
- Η 1η ομάδα έκανε περίπου 3500 βήματα την ημέρα
- Η 2η ομάδα έκανε περίπου 5800 βήματα την ημέρα
- Η 3η ομάδα έκανε περίπου 7800 βήματα την ημέρα
- Και η 4η ομάδα έκανε περίπου 10.900 βήματα την ημέρα
Το τελικό συμπέρασμα σχετικά με τα οφέλη του καθημερινού περπατήματος ήταν το εξής… Όσα περισσότερα βήματα περπατάμε καθημερινά τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να πεθάνουμε πρόωρα από οποιαδήποτε προερχόμενη αιτία!
Εάν είσαι παθιασμένος με την πρόληψη όπως είμαι και εγώ, ορίστε και μερικές πολύ σημαντικές λεπτομέρειες της σχετικής έρευνας:
- Όσοι περπατούσαν 5.800 βήματα την ημέρα, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες – ρίσκο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους περπατούσαν 3500 βήματα καθημερινά.
- Όσοι περπατούσαν 7.800 βήματα την ημέρα, είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους περπατούσαν 3500 βήματα καθημερινά.
- Όσοι τέλος περπατούσαν 10.900 βήματα την ημέρα, είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους περπατούσαν 3500 βήματα καθημερινά.
Αυτή η έρευνα δεν έχει σκοπό να σε τρομάξει μέχρι θανάτου, αλλά να σε παρακινήσει να ξεκινήσεις να περπατάς καθημερινά για Υγεία, Ευεξία και Μακροζωία! Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα σου.
Υπάρχουν τεράστια οφέλη από το καθημερινό περπάτημα:
1) Μυϊκή ενδυνάμωση των μεγαλύτερων και δυνατότερων μυών του σώματος, όπως των γλουτών και των τετρακέφαλων.
2) Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αναστροφή του προδιαβητικού σταδίου (σε συνδυασμό με διατροφή).
3) Απώλεια σωματικού λίπους – κυρίως του κοιλιακού επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους. (περπάτημα με αργό ρυθμό για τουλάχιστον 1-2 συνεχόμενες ώρες).
4) Αύξηση του μεταβολισμού έως και 12 ώρες μετά το περπάτημα.
5) Τόνωση της ψυχολογικής κατάστασης και χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Θυμήσου επίσης το εξής…
Φροντίζοντας απλά να αυξήσεις τα βήματα σου κατά 1.000 την ημέρα, αυτόματα μειώνεις τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά 12%!!!
Τα τελευταία 20 χρόνια σταμάτησα το τρέξιμο – τζόκινγκ και πλέον περπατώ με γρήγορο – δυναμικό βηματισμό καθημερινά (7 ημέρες την εβδομάδα).
Αυτή η απλή αλλά υποτιμημένη δραστηριότητα αποτελεί τον πυρήνα της εκγύμνασης μου.
Αγαπώ το περπάτημα, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος άσκησης για όλες τις ηλικίες και ειδικά μετά τα 40 έτη, όταν αρχίζει αναπόφευκτα ο κατήφορος της ζωής! Σε παρακαλώ υιοθέτησε και εσύ το καθημερινό περπάτημα. Κάνε επιτέλους κάτι πολύ σημαντικό για την Υγεία σου ΤΩΡΑ, γιατί αύριο, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά…
Για να αποφύγεις τη σαρκοπενία μετά τα 40, το περπάτημα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αρκεί. Χρειάζεσαι επιπλέον και ασκήσεις ενδυνάμωσης με πρόσθετη αντίσταση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Εάν είσαι αρχάριος/α προτείνω να ξεκινήσεις με το Challenge Καλλισθενικής. Εάν ανήκεις στο μέσο ή προχωρημένο επίπεδο, συστήνω ανεπιφύλακτα να επιλέξεις ένα πρόγραμμα με Kettlebells. Τα 7 προγράμματα μου, μπορείς να τα βρεις πατώντας εδώ: https://www.spartacus.gr/product-category/programmata-gymnastikis/
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.