Τα φύτρα μπρόκολου 3-4 ημερών είναι μια υπερδύναμη θρεπτικών συστατικών που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς.
Μαζί με τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τη ρόκα, τα ραπανάκια, το άσπρο και κόκκινο λάχανο, το κινέζικο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση.
Η πολύτιμη μυροσινάση που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή σε σουλφοραφάνη, απελευθερώνεται μόνο όταν τα προαναφερόμενα λαχανικά υποστούν κάποια επεξεργασία όπως τεμάχισμα, μάσημα, μπλεντάρισμα και αποχύμωση, εκτός από το μαγείρεμα που καταστρέφει ολοσχερώς αυτό το πολύτιμο ένζυμο.
Αυτό το ένζυμο διασπά τα γλυκοσινολικά άλατα στις ενεργές μορφές τους. Μια ομάδα από αυτές είναι οι ισοθειοκυανικές ενώσεις. Τα ισοθειοκυανικά με τη σειρά τους ενεργοποιούν άλλα ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν και να απομακρύνουν τις τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Τα φύτρα μπρόκολου περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου γλυκοσινολικού που διασπάται σε σουλφοραφάνη. Έχουν έως και 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σουλφοροφάνης από το ώριμο μπρόκολο, ανάλογα με το πόσο φρέσκα είναι, γεγονός που τα καθιστά μια πολύτιμη πηγή σουλφοροφάνης.
Η σουλφοροφάνη έχει αποδειχθεί ότι δρα σε καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του στομάχου και του δέρματος.
Η σουλφοραφάνη των φρέσκων φύτρων μπρόκολου προκαλεί την αναστολή ενζύμων που μπορούν να μετατρέψουν ενώσεις σε καρκινογόνες ουσίες και επίσης την απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό.
Η σουλφοροφάνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τα γονίδιά σας. Η επιστήμη της επιγενετικής είναι αρκετά νέα, αλλά τα γονίδια μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν, γεγονός που επηρεάζει το αν κάνουν τη δουλειά τους ή όχι. Είναι σημαντικό να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται τα σωστά γονίδια.
Η σουλφοροφάνη μπορεί να απενεργοποιήσει γονίδια με μεταλλάξεις όπως οι μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA προστατεύοντας έμμεσα από διάφορες ασθένειες.
Καρκίνος του στόματος
Σε μια ανασκόπηση το 2016, εξέτασαν μια εργαστηριακή μελέτη σε ποντίκια και μια μικρή δοκιμή σε ανθρώπους, που είχε ως στόχο να ανακαλύψει αν και κατά πόσο η σουλφοροφάνη θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στόματος.
Τα ποντίκια που είχαν προδιάθεση για καρκίνο του στόματος, είχαν πολύ λιγότερους όγκους μετά τη λήψη σουλφοροφάνης από ό,τι εκείνα που δεν είχαν. Στην εργαστηριακή μελέτη, τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του λαιμού και της κεφαλής που έλαβαν θεραπεία με σουλφοροφάνη παρήγαγαν μια πρωτεΐνη που βοηθούσε στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ουσιών.
Στην ανθρώπινη δοκιμή, ζητήθηκε από υγιείς συμμετέχοντες να πλένονται γύρω από το στόμα τους με χυμό φρούτων αναμεμειγμένο με εκχύλισμα (χυμό) φύτρων μπρόκολου για μερικές ημέρες. Παρήγαγαν την ίδια προστατευτική αποτοξινωτική πρωτεΐνη (10).
Καρκίνος του μαστού
Σε μια μικρή και αρκετά σύντομη δοκιμή, η σουλφοραφάνη επίδρασε θετικά στους βιο-δείκτες όγκου που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση βελτιώσεων στην ανάπτυξη του καρκίνου (1).
Τα καρκινικά βλαστοκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την υποτροπή του καρκίνου του μαστού. Σε μια δοκιμή σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η σουλφοροφάνη εξάλειψε τα βλαστοκύτταρα (2). Αυτό έχει βαθιές συνέπειες για την προστασία από την υποτροπή του καρκίνου του μαστού.
Μια άλλη συναρπαστική δοκιμή σε ποντίκια διαπίστωσε ότι εάν μια έγκυος γυναίκα έτρωγε τακτικά φύτρα μπρόκολου, είχε προστατευτική επίδραση κατά του καρκίνου του μαστού στο βρέφος της. Αυτό λειτουργεί μέσω της επιγενετικής επίδρασης της σουλφοροφάνης που αναφέρθηκε παραπάνω (3).
Καρκίνος του πνεύμονα
Το 2005 διεξήχθη μια δοκιμή σε ποντίκια για να διαπιστωθεί αν η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να μειώσει τους καρκίνους του πνεύμονα που προκαλούνται από τον καπνό. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και οι ερευνητές πρότειναν να δοκιμαστεί σε καπνιστές και πρώην καπνιστές με όγκους σε πρώιμο στάδιο (8).
Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Έτσι, μια δοκιμή διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα μολυσμένη περιοχή της Κίνας για να διαπιστωθεί αν τα φύτρα μπρόκολου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση των ανθρώπων από τις καρκινογόνες ουσίες του αέρα.
Διαπίστωσαν ότι ο χυμός από φύτρα μπρόκολου λειτούργησε πολύ γρήγορα και με συνέπεια για να απομακρύνουν τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό των συμμετεχόντων στη δοκιμή, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν προστατευτική δράση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (9).
Καρκίνος του στομάχου
Το ποσοστό του καρκίνου του στομάχου αυξάνεται έως και 6 φορές σε άτομα που φέρουν το βακτήριο ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. Pylori). Τείνει να προκαλεί γαστρίτιδα και η προκύπτουσα φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου.
Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία όπου τα ποσοστά μόλυνσης από το H. pylori είναι ιδιαίτερα υψηλά, συμμετείχε μια ομάδα ατόμων που είχαν μολυνθεί.
Τους ζητήθηκε να τρώνε 100 γραμμάρια φύτρων μπρόκολου κάθε μέρα για 2 μήνες. Τα επίπεδα του H. pylori ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έτρωγε τα φύτρα μπρόκολου όπως και ο βαθμός της γαστρίτιδας.
Οι ερευνητές ανέφεραν, ότι τα φύτρα μπρόκολου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη βοήθεια για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου (14).
Καρκίνος του ήπατος
Στο Qidong της Κίνας, έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος στον κόσμο. Μέρος του προβλήματος σχετίζεται με τις μούχλες που ονομάζονται αφλατοξίνες και βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα όπως το καλαμπόκι και το σουσάμι, οι οποίες είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την καρκινογένεση στο συκώτι.
Οι ερευνητές δοκίμασαν ένα έγχυμα (“τσάι”) από φύτρα μπρόκολου σε 200 υγιείς ενήλικες και στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα αφλατοξίνης στα ούρα τους. Τα αποτελέσματα διέφεραν σε μεγάλο βαθμό καθώς φαίνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι απορροφούν τη σουλφοροφάνη πιο εύκολα από άλλους.
Όμως στην ομάδα των ατόμων με υψηλή απορροφητικότητα, υπήρχε ένα σημαντικό επίπεδο αποβαλλόμενης αφλατοξίνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να προστατευθούν τουλάχιστον κάποιοι από τους ανθρώπους της περιοχής από τον καρκίνο του ήπατος (13).
Καρκίνος του προστάτη
Σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη χορηγήθηκαν φύτρα μπρόκολου για 16 εβδομάδες. Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι τους παρουσίασαν σημαντική μείωση της ανάπτυξής τους (4).
Μια πολύ μικρή δοκιμή σε ανθρώπους με άνδρες με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη δεν είχε τόσο θεαματικά αποτελέσματα αλλά τα αποτελέσματα του PSA τους βελτιώθηκαν. Ο χρόνος διπλασιασμού του PSA τους αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Οι ερευνητές ήλπιζαν να το δοκιμάσουν ξανά με υψηλότερες δόσεις (5).
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Σε μια άλλη μελέτη σε ζώα, αυτή τη φορά σε αρουραίους στους οποίους είχε χορηγηθεί μια δόση καρκινογόνου παράγοντα σχεδιασμένου να προκαλέσει καρκίνο της ουροδόχου κύστης, δόθηκε εκχύλισμα φύτρων μπρόκολου που για άλλη μια φορά έδειξε προστατευτικά αποτελέσματα (11).
Σε μια πιο πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φύτρα μπρόκολου βοηθούσαν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης μέσω της πρόκλησης της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος).
Συνέχισαν να μελετούν τις επιδράσεις σε ποντίκια στα οποία εμφυτεύτηκαν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστης, όπου τα ισοθειοκυανικά του μπρόκολου μείωσαν σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων (12).
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ένα καρκινογόνο, έλαβαν στη συνέχεια φύτρα μπρόκολου. Κανονικά θα υπέφεραν από κολίτιδα που θα οδηγούσε σε καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά εκείνα που έκαναν διατροφή με φύτρα μπρόκολου είχαν λιγότερη κολίτιδα και όγκους (6).
Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε ανθρώπους, τους ζητήθηκε να τρώνε 20 γρ. την ημέρα φύτρα μπρόκολου για 2 εβδομάδες για να εξεταστεί η επίδραση στα βακτήρια του εντέρου τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φύτρα μπρόκολου αύξησαν ορισμένα βακτήρια που είναι γνωστό ότι παράγουν βουτυρικό οξύ, το οποίο προστατεύει την επένδυση του παχέος εντέρου από τους καρκίνους (7).
Καρκίνος του δέρματος
Τα άτριχα ποντίκια που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία δύο φορές την εβδομάδα για 20 εβδομάδες, έλαβαν στη συνέχεια τοπική θεραπεία με συμπυκνωμένο εκχύλισμα φύτρων μπρόκολου 5 φορές την εβδομάδα για 11 εβδομάδες.
Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo), όλα τα ποντίκια εμφάνισαν καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, στην ομάδα του συμπυκνωμένου φύτρου μπρόκολου μόνο τα μισά από αυτά εμφάνισαν καρκίνο του δέρματος και ήταν περίπου στο μισό μέγεθος από εκείνον της ομάδας του εικονικού φαρμάκου (14).
Άλλα οφέλη των φύτρων μπρόκολου για την υγεία
- Βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου
- Υποστηρίζουν και συμβάλλουν σε ισχυρά οστά
- Βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης από το ελικοβακτήριο του πυλωρού
- Υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς
- Αποτοξινώνουν το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο
- Προστατεύουν τον εγκέφαλο από νευροφυτικές παθήσεις
- Βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων
- Υποστηρίζουν όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας
- Μειώνουν τα έντονα συμπτώματα του αυτισμού
Είναι πολύ σπάνιο να βρείτε φρέσκα βλαστάρια μπρόκολου βιολογικής καλλιέργειας, επειδή δεν συνηθίζονται στα Ελληνικά καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στα σούπερ μάρκετ.
Κυκλοφορούν ενίοτε ως συμπληρώματα διατροφής σε κάψουλες και ταμπλέτες αλλά δυστυχώς, έχουν αποδειχτεί μη αποτελεσματικά καθώς δεν περιέχουν καθόλου μυροσινάση και σουλφοραφάνη παρά μόνο γλυκοσινολικές ενώσεις.
Έτσι, η καλύτερη επιλογή παραμένει η προσωπική ενασχόληση, καλλιεργώντας τα δικά σας φύτρα μπρόκολου στην κουζίνα σας ενώ ένας πιο αποτελεσματικός, πρακτικός και κυρίως ασφαλές τρόπος κατανάλωσης, είναι ο φρέσκος χυμός από φύτρα μπρόκολου «COME ALIVE» της προσωπικής μου εταιρείας Quantacell67.
Μια ημερήσια δόση (40ml) του χυμού από φύτρα μπρόκολου «COME ALIVE» ισοδυναμεί με 70gr φρέσκων φύτρων μπρόκολου 3-4 ημερών ή 1,5kg ώριμου μπρόκολου. Ο χυμός μας είναι βιολογικός, ωμός-ψυχρής έκθλιψης (HPP), vegan και 100% ασφαλής από παθογόνα μικρόβια και μούχλα.
Αν είστε έτοιμοι να κάνετε τη διαφορά στην υγεία σας μόλις με 2,5 ευρώ την ημέρα, κάντε κλικ εδώ: https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chymos-fytron-mprokoloy/
Πηγή άρθρου/Αναφορές σε έρευνες:
https://www.naturallysupportingcancertreatment.com.au/blog/the-magical-health-benefits-of-broccoli-sprouts
(1)Atwell LL, Zhang Z, Mori M, et al. Sulforaphane bioavailability and chemopreventive activity in women scheduled for breast biopsy. Cancer Prevention Research. 2015;8(12):1184-1191. doi:10.1158/1940-6207.capr-15-0119
(2)Li Y, Zhang T, Korkaya H, et al. Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research. 2010;16(9):2580-2590. doi:10.1158/1078-0432.ccr-09-2937
(3)Li Y, Buckhaults P, Li S, Tollefsbol TO. Temporal efficacy of a sulforaphane-based broccoli sprout diet in prevention of breast cancer through modulation of epigenetic mechanisms. Cancer Prevention Research. 2018;11(8):451-464. doi:10.1158/1940-6207.capr-17-0423
(4)Keum Y-S, Khor TO, Lin W, et al. Pharmacokinetics and pharmacodynamics of broccoli sprouts on the suppression of prostate cancer in transgenic adenocarcinoma of Mouse Prostate (tramp) mice: Implication of induction of Nrf2, HO-1 and apoptosis and the suppression of Akt-dependent kinase pathway. Pharmaceutical Research. 2009;26(10):2324-2331. doi:10.1007/s11095-009-9948-5
(5)Alumkal JJ, Slottke R, Schwartzman J, et al. A phase II study of sulforaphane-rich broccoli sprout extracts in men with recurrent prostate cancer. Investigational New Drugs. 2015;33(2):480-489. doi:10.1007/s10637-014-0189-z
(6)Yanaka A, Hyodo I, Yamamoto M. Daily Intake of sulphoraphane-rich broccoli sprouts prevents colon tumor formation in mice treated with dextran sodium sulfate and azoxymethane via stimulating NRF2-dependent antioxidant enzymes. Semantic Scholar. https://www.semanticscholar.org/paper/Daily-intake-of-sulphoraphane-rich-broccoli-sprouts-Yanaka-Hyodo/08af133801e8ecf24b52da7c7ec1ca449c3b7a6c. Published December 1, 2006. Accessed October 12, 2022.
(7)Yanaka A, Suzuki H, Mutoh M, et al. Chemoprevention against colon cancer by dietary intake of sulforaphane. Functional Foods in Health and Disease. 2019;9(6):392-411. doi:10.31989/ffhd.v9i6.607
(8)Conaway CC, Wang C-X, Pittman B, et al. Phenethyl isothiocyanate and sulforaphane and their N-acetylcysteine conjugates inhibit malignant progression of lung adenomas induced by tobacco carcinogens in A/J mice. Cancer Research. 2005;65(18):8548-8557. doi:10.1158/0008-5472.can-05-0237
(9)Egner PA, Chen J-G, Zarth AT, et al. Rapid and sustainable detoxication of airborne pollutants by broccoli sprout beverage: Results of a randomized clinical trial in China. Cancer Prevention Research. 2014;7(8):813-823. doi:10.1158/1940-6207.capr-14-0103
(10)Bauman JE, Zang Y, Sen M, et al. Prevention of carcinogen-induced oral cancer by sulforaphane. Cancer Prevention Research. 2016;9(7):547-557. doi:10.1158/1940-6207.capr-15-0290
(11)Munday R, Mhawech-Fauceglia P, Munday CM, et al. Inhibition of urinary bladder carcinogenesis by broccoli sprouts. Cancer Research. 2008;68(5):1593-1600. doi:10.1158/0008-5472.can-07-5009
(12)Abbaoui B, Riedl KM, Ralston RA, et al. Inhibition of bladder cancer by Broccoli isothiocyanates sulforaphane and erucin: Characterization, metabolism, and interconversion. Molecular Nutrition & Food Research. 2012;56(11):1675-1687. doi:10.1002/mnfr.201200276
(13)Jianguo C, Jian Z, Gaoren W, Groopman JD, Kensler TW. Qidong: A crucible for studies on liver cancer etiology and prevention. Cancer Biology & Medicine. 2019;16(1):24. doi:10.20892/j.issn.2095-3941.2018.0394
(14)Tuma RS. Broccoli sprout consumption reduces H. pylori colonization. Oncology Times. 2006;28(2):27-29. doi:10.1097/01.cot.0000294723.80359.ea
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.