Μια έρευνα-ορόσημο για την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά 3.139 τροφίμων, άλλαξε τα δεδομένα στο πως διατρέφομαι προσωπικά το τελευταίο εξάμηνο.
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό ότι το οξειδωτικό στρες αποτελεί βασική αιτία για καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα, σακχαρώδη διαβήτη ενηλίκων, παχυσαρκία και όλα τα είδη καρκίνου.
Εάν συμπεριλάβουμε και την πρόωρη γήρανση στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες, αντιλαμβάνεστε ότι προκειμένου να διατηρήσουμε ή να επανακτήσουμε την υγεία μας, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών.
Η συγκεκριμένη έρευνα-μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική και τον ρόλο της τροφής στον απόλυτο έλεγχο της υγείας, επαληθεύοντας τη γνωστή ρήση του Ιπποκράτη,
“Η τροφή το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου”!
Η έρευνα αναφέρει μεταξύ άλλων και τη σύγκριση 283 δημοφιλών ροφημάτων και τον βαθμό επίδρασης στο οξειδωτικό στρες. Μετρήθηκαν τα αντιοξειδωτικά μικρομόρια που περιέχουν και η αποτελεσματικότητα τους έναντι των καταστροφικών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών.
Ως φανατικός λάτρης του καταπληκτικού κόκκινου τσαγιού Rooibos και γνωρίζοντας τη θεραπευτική δράση του ποιοτικού πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης (Γιαπωνέζικο και όχι Κινέζικο τσάι Μάτσα), οφείλω να ομολογήσω ότι η νέα ανακάλυψη με εντυπωσίασε.
Ήταν λοιπόν καθαρά θέμα χρόνου για να εντάξω στην ημερήσια διατροφή μου, το νέο και πολλά υποσχόμενο τσάι…
Και το «όσκαρ» πάει στον θριαμβευτή των 283 ροφημάτων, το τσάι Ιβίσκου, που κατέχει πλέον την κορυφή καθώς περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, αφήνοντας με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση το γνωστό τσάι Μάτσα!
Το να πίνεις ένα υγιεινό ρόφημα Ιβίσκου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σου προσφέρει τη δυνατότητα να «λούζεις» στην κυριολεξία όλα τα εσωτερικά όργανα και να τα ενισχύσεις με αντιοξειδωτικά όλη την ημέρα.
Το αγαπημένο μου ρόφημα συνεχίζει να παραμένει το κόκκινο τσάι Rooibos, αλλά πλέον απόκτησε και τον Ιβίσκο ως έμπιστο φίλο!
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ο Ιβίσκος κερδίζει με αρκετή διαφορά το δεύτερο στην κατάταξη πράσινο τσάι σε σκόνη (τσάι Μάτσα), αλλά ο ιβίσκος εξακολουθεί να μην έχει τις ίδιες κλινικές αποδείξεις.
Εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες για τον ιβίσκο, – σε σύγκριση με χιλιάδες για το πράσινο τσάι – αναφέρουν μεταξύ άλλων τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τη θετική συμβολή στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος σε πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα και ότι η συχνή κατανάλωση, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε προ-διαβητικούς και διαβητικούς.
Το τσάι ιβίσκου φαίνεται επίσης να αναστέλλει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε δοκιμαστικό σωλήνα (in vitro). To γεγονός ότι αρκετές βιομηχανίες επεξεργασίας κρεάτων και αλλαντικών, χρησιμοποιούν πλέον τον ιβίσκο ως πρόσθετο συστατικό για να τα κάνει λιγότερο καρκινογόνα, σαφώς κάτι υποδεικνύει…
Δεν φαίνεται να υπάρχουν αντενδείξεις και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και από την υπερβολική ημερήσια κατανάλωση. Πειραματόζωα αρουραίοι που αναγκάστηκαν να πίνουν το ανθρώπινο ισοδύναμο περίπου 150 φλιτζανιών ιβίσκου την ημέρα και για τρεις συνεχόμενους μήνες, παρουσίασαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά δεν έχουν αναφερθεί δυσμενείς επιπτώσεις στους ανθρώπους με την τακτική-λογική κατανάλωση.
Η μόνη σοβαρή προειδοποίηση για την κατανάλωση τσάι ιβίσκου, αφορά όσους ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή καθώς μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με ταυτόχρονη λήψη (να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας).
Και επειδή ο ιβίσκος περιέχει πολύ μαγγάνιο το οποίo είναι τοξικό σε υπερβολικές ποσότητες, συστήνω ως ανώτερη ασφαλή ποσότητα, το 1 λίτρο τσάι ιβίσκου την ημέρα (4 ποτήρια των 250ml).
Θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα-μελέτη και προκειμένου να ωφεληθείτε τα μέγιστα από την κατανάλωση του τσαγιού ιβίσκου, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να πίνετε την προτεινόμενη ποσότητα του ενός λίτρου καθημερινά (το ανώτατο ασφαλές όριο) και μάλιστα σταδιακά, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε μια συνεχή πρόσληψη και ροή αντιοξειδωτικών στοιχείων στην κυκλοφορία του αίματος καθώς ναι μεν τα επίπεδα αυξάνονται θεαματικά σε διάστημα μιας ώρας από την πόση του τσαγιού αλλά δυστυχώς, επανέρχονται στα αρχικά μηδενικά επίπεδα αμέσως μετά τη μια ώρα!
Ακολουθεί η αγαπημένη μου συνταγή, με την οποία «λούζω» καθημερινά τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων και συμβάλλω στον αγώνα τους κατά των παραγόμενων καταστροφικών ελεύθερων ριζών.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ ΙΒΙΣΚΟΥ
Θα χρειαστείτε:
- 4 ποτήρια νερό των 250ml (1 λίτρο=η ανώτερη ασφαλής ημερήσια ποσότητα)
- 8γρ. πέταλα αποξηραμένου ιβίσκου (χύμα) ή 4 εμβαπτιζόμενα φακελάκια
- 1 λεμόνι
- 1 ή 2 κ.γλυκού Χυμό Κριθαρόχορτου Quantacell67
- 2 κ.γ. ερυθριτόλη ή μελάσα black strap ή μέλι θυμαρίσιο (τα γλυκαντικά είναι προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Γεμίστε μια γυάλινη κανάτα ή βάζο χωρητικότητας ενός λίτρου νερού, με τα 4 ποτήρια νερού μαζί με τα 8γρ. χύμα ιβίσκου και αφήστε τα να μουσκέψουν όλη τη νύχτα (8-12 ώρες).
- Το επόμενο πρωινό, σουρώστε-στραγγίστε το κρύο μείγμα (πετάξτε τον ιβίσκο) και κατόπιν προσθέστε τον χυμό ενός λεμονιού και το αγαπημένο σας γλυκαντικό (το ρόφημα είναι αρκετά ξινό).
- Ρίξτε σε μπλέντερ το ρόφημα μαζί με την προτεινόμενη σκόνη Χυμού Κριθαρόχορτου QuantaCell67 ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα σείκερ ή χειροκίνητο ραβδομπλέντερ.
- Τοποθετήστε το τελικό ρόφημα σε ανοξείδωτο θερμός και πιείτε γουλιά γουλιά το αντιοξειδωτικό ρόφημα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με συχνότητα 1 ποτήρι κάθε 2 ώρες και πάντα με άδειο στομάχι (1ώρα πριν ή 2ώρες μετά από γεύμα).
Ας Πιούμε στην Υγειά μας!
Υ.Γ.: Και επειδή γνωρίζω ότι αρκετοί θα ήθελαν να μάθουν πού μπορούν να βρουν τον προτεινόμενο Χυμό Κριθαρόχορτου της συνταγής, ποια είναι τα ωφέλη και γιατί θα πρέπει να επιλέξουν ΜΟΝΟ της εταιρείας Quantacell67, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.quantacell67.eu/el/product/viologikos-chimos-kritharochortou-se-skoni/
ΠΗΓΕΣ/ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
– The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide / PMC2841576.
– Consumption of Hibiscus sabdariffa L. aqueous extract and its impact on systemic antioxidant potential in healthy subjects / PMID: 22331521.
-Σπάρτακος Μαρινάκης
Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.
Σημαντική Υπενθύμιση
Το άρθρο αυτό όπως και όλα τα γραφόμενα της ιστοσελίδας, δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Δεν είμαι ιατρός, ούτε διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είμαι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Naturopath & Nutritional Therapist. Ο σκοπός του άρθρου είναι καθαρά ενημερωτικός. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είστε υπέρβαροι – παχύσαρκοι ή ανήλικοι, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εφαρμογή όσων διαβάζετε. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας ή στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την Υγεία σας. Ειδικά όταν λαμβάνετε φάρμακα. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και ενεργείστε με γνώμονα πάντα το ατομικό σας συμφέρον και αφού πρώτα προβείτε σε διεξοδική έρευνα.