Για να θυμάσαι:
– Οι ξηροί καρποί είναι η πιο πλούσια και αξιοποιήσιμη πηγή πρωτεΐνης
– Οι ξηροί καρποί συνδυάζονται ΜΟΝΟ με ωμές και βραστές σαλάτες ως πλήρες συμπυκνωμένο πρωτεϊνούχο γεύμα (βραδινό)
– Οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικά οξέα και αναστολείς ενζύμων, γι’ αυτό θα πρέπει να μουσκεύουν για 8 – 12 ώρες (από το προηγούμενο βράδυ)
– Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να τρώγονται πάντα ωμοί και ανάλατοι
– Οι ξηροί καρποί για να μην ταγκίζουν – οξειδώνονται, θα πρέπει να αγοράζονται πάντα φρέσκοι (Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο), στο τσόφλι τους και να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε σκοτεινό ντουλαπάκι της κουζίνας
– Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να τρώγονται μόνο φθινόπωρο και χειμώνα και σε ποσότητα μια – δύο χούφτες ημερησίως
– Οι ξηροί καρποί δε συνδυάζονται ΠΟΤΕ με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Προκαλούν ζύμωση, αέρια και φουσκώματα
– Οι ξηροί καρποί συνδυάζονται μέτρια με όσπρια ή δημητριακά
– Οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να τρώγονται ΠΟΤΕ από διαβητικούς και καρκινοπαθείς. Επιδεινώνουν την ασθένεια
– Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αλέθονται από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης και από όσους δεν έχουν γερά και υγιή δόντια.
– Οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να τρώγονται ΠΟΤΕ ως πρωινό γεύμα ή σνακ
– Οι ξηροί καρποί δεν περιέχουν χοληστερόλη και βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, υπογλυκαιμίας, κατάθλιψης, μελαγχολίας, ατονίας, αδυναμίας, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια
* Ότι ισχύει για τους ξηρούς καρπούς, ισχύει και για τους σπόρους (ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, σουσάμι, κουκουναρόσπορο)